()

İlginç görüntüsü ve köklü tarihiyle bilinen siyah pirinç pilavı hazırlamak ister misiniz? Çin’in Zhejiang coğrafyasından gelen siyah pirinç, yasaklı pirinç olarak da bilinir. Bunun nedeni ise o dönemin bazı kurallarına dayanır. Söylentiye göre Eski Çin’de siyah pirinç pilavı yalnızca İmparator için hazırlanır. Çünkü siyah pirincin besin değerinin yüksek olması, İmparator’un bunu tüketen diğer insanların ona rakip olabileceğini düşündürür. Bu sebeple de diğer insanlar için yasaklı bir pirinç olarak anılır.

Bildiğimiz beyaz pirince göre farklı bir tadı ve dokusu olan siyah pirinç, kendine has özellikleriyle öne çıkar. Yapısı sert ve çok posalı olan siyah pirinç aynı zamanda da aminoasit, vitamin, çinko, demir gibi maddeler bakımından zengindir. Bol mineral içermesi siyah pirinç pilavının sağlığı da olumlu yönden etkilemesine yardım eder. Bağışıklık sistemini güçlendirdiği söylenen siyah pirincin özellikle kış mevsiminde tüketilmesi önerilir. Siyah pirincin koyu rengi antosiyaninler adı verilen güçlü antioksidanlardan gelir. Tam tahıllı bir besin maddesi sayılan siyah pirinç glutensizdir. İşlense dahi dış katmanında bozulma meydana gelmez.

Siyah Pirinç Pilavı Nasıl Yapılır?

Bu yöntemde çeşitli sebzeleri kullanarak lezzetli siyah pirinç pilavı hazırlayabilirsiniz. Kullanabileceğiniz sebzeler arasında havuç, bezelye, kereviz, mantar gibi örnekler bulunur. Ayrıca kokusunu zenginleştirmek ve tat kalitesini arttırmak için zencefil, rezene, maydanoz, defne yaprağı, kimyon, kekik gibi baharatları kullanabilirsiniz. Ayrıca isteğe göre su yerine sebze, tavuk veya et suyu ile de siyah pirinç pilavı yapabilirsiniz.

Öncelikle uygun bir pişirme tenceresi alarak işe başlayabilirsiniz. Eklediğiniz yağı orta ateşte ısıtmalısınız. Isınan yağa soğanı ilave ederek yarı saydam hale gelen kadar pişirmelisiniz. Eğer sebzeli siyah pirinç pilavı yapmak istiyorsanız bu aşamada sebzeleri eklemeniz gerekir. İsteğe göre kereviz, havuç gibi malzemeleri ekleyebilirsiniz. Siyah pirince çok yakışan mantar ekleyerek mantarlı siyah pirinç pilavı zevkinize göre tercih edebilirsiniz.

Sebzeleri yaklaşık 4-5 dakika boyunca sebzeler yumuşayıncaya kadar sotelemelisiniz. Sonrasında ise sarımsak, isteğe göre taze kekik yaprağı, kurutulmuş kızılcık yaprağı gibi aromatik bitkiler ekleyebilirsiniz. Bunları ekledikten sonra yaklaşık 30 saniye sotelemeye devam etmelisiniz.

Sıradaki adımda siyah pirinci eklemeniz gerekir. Siyah pirinci tencereye dökerek bütün tanelerinin yağ ile kaplanmasını sağlamalısınız. Bundan sonra ise pişirmek için kullanacağınız sıvıyı eklemelisiniz. Et, sebze veya tavuk suyunu ya da yalnızca suyu doğru oranda siyah pirincin üzerine dökebilirsiniz. Tuzunu ve istediğiniz baharatları ekleyerek kaynamaya bırakabilirsiniz. Siyah pirinç pilavı nasıl pişirilir, diyenler için ise sorunun cevabı tam olarak bu aşamada! Ocağın ısısını orta-düşük seviyeye indirerek yaklaşık 30 dakika boyunca tüm sıvı emilene kadar pişirmelisiniz. Siyah pirinç 30-35 dakika sonra yumuşak ve çiğnenebilir hale gelir. Piştikten sonra tencereyi ocaktan almanız gerekir. Sonrasında üstünü kapalı bir şekilde 5-10 dakika bekletmelisiniz.

Servis aşamasında ise kullanabileceğiniz birçok besin maddesi ve baharat bulunur. Bunlar arasından damak tadınıza uygun olanları belirleyerek siyah pirinç pilavı tarifi içerisine ekleyebilirsiniz. Süsleme için kullanabileceğiniz bazı malzemeler arasında kıyılmış ceviz, nane yaprağı, rendelenmiş limon kabuğu, taze kekik, maydanoz, susam, nar taneleri yer alır. Ayrıca ekleyebileceğiniz bazı soslar da bulunur. Gochujang sosu, kişniş-limon sosu, tahin sosu, fıstık sosu, akçaağaç şurubu, balzamik sirke gibi tatları da zevkinize göre siyah pirinç pilavı tarifi için ekleyebilirsiniz. Uzakdoğu aroması almak için soya sosu kullanabilirsiniz.

Leziz Siyah Pirinç Pilavı Yapmanın Püf Noktaları

Şimdi gelelim bu lezzetli siyah pirinç pilavı tarifi için önemli püf noktalarına! Siyah pirinç pilavını mükemmel şekilde pişirmek için gereken zamana bağlı faktörler vardır. Bunlar su/pirinç oranı ve pişme sırasında buharlaşan su miktarıdır. Ayrıca kapak kullanıp kullanmadığınız veya ortamın nem oranı da bu durumu etkileyebilir. Suyun tamamı buharlaştıysa ancak siyah pirinç tam anlamıyla pişmediyse kullanabileceğiniz pratik bir yöntem bulunur. Tencereye 2-3 yemek kaşığı su ekleyerek 5 dakika daha pişmeye bırakmalısınız.

Siyah pirinç pilavı yaparken siyah pirincin etrafı lekeleme riskini göz ardı etmemelisiniz. Pişirme sırasında kıyafetlerinizi, tezgahı, mutfak ürünleri lekelenebilir. Siyah pirincin leke bırakma özelliğini bilerek pişirme sürecinde dikkatli hareket edebilirsiniz.

Siyah pirinç pilavı tarifi hazırlayarak menülerinizi zenginleştirmeniz de mümkündür. Çeşitli yemeklerin yanında garnitür olarak servis edebilirsiniz. Köfte, et, tavuk gibi yemeklerin yanına yakışan bir lezzete sahiptir. Vejetaryen beslenme alışkanlığınız varsa kuşkonmaz, kabak, havuç gibi sebze yemekleriyle birlikte servis etmeyi tercih edebilirsiniz.

Zengin lif içeriği sayesinde besleyici olan ve Uzakdoğu mutfağı esintileri barındıran siyah pirinç pilavı tarifi adımlarına uyarak bu lezzetli yemeği kolayca hazırlayabilirsiniz. Afiyet olsun!

Bu yazıyı puanlayın!

Ortalama Puan / 5. Puanlayan Kişi Sayısı:

Bu yazıyı kimse puanlamamış. İlk puanlayan siz olun!

0/5 (0 Reviews)