()

Toz şeker, çok iyi çözünen bir ürün olduğundan pek çok tarifte en çok kullanılan tatlandırıcıların başında gelir. Ancak şekerin bu kristalize formu, kalorisinin fazla olması ve insülin seviyesini yükseltmesi açısından uzak durulması gereken tatlandırıcılardan biridir. Doğal alternatiflerle şekeri ikâme etmek, tariflerinizi daha besleyici veya sağlıklı hale getirmenin en keyifli yolları arasında yer alır. “Toz şeker yerine ne kullanabilirim?” diye merak ediyorsanız bu yazıda tüm doğal ve sağlıklı tatlandırıcı alternatiflerini bulabilirsiniz. Gelin, baldan agave şurubuna kadar şekerin alternatifi olan nispeten masum tatlandırıcılara daha yakından bakalım. 

Bal 

Toz şeker yerine ne kullanılır diye arıyorsanız doğanın gerçek bir mucizesi olan bal mutlaka listenizde yer alması gereken ürünlerin başında gelir. Fruktoz ve glikoz içeriğine sahip bal, toz şekerden daha besleyici bir alternatif olmasına rağmen yine de kontrollü şekilde kullanılması gerekir. Genellikle bal gibi sıvı tatlandırıcılarla tarif hazırlarken temel kural, her bir bardak şekere iki yemek kaşığı kullanmaktır. Ancak kullanılması gereken bal miktarı kişisel lezzet tercihlerinize veya tarifteki orana göre değişiklik gösterebilir. Ayrıca alternatif olarak bal kullanırken sıvı oranını artıracağınızdan tarifin sıvı malzemelerini azaltmanız gerekir. Bal, asidik bir tada sahip olduğundan sıvı miktarını dengelemek, tadı nötrlemek için tarife karbonat ekleyebilirsiniz. 

Pekmez 

toz şeker yerine pekmez

Toz şeker yerine alternatif arıyorsanız pekmez de mutlaka değerlendirmeniz gereken ürünler arasında yer alır. Pekmez, vitamin ve mineraller açısından zengin olduğundan tatlılarınıza oldukça güçlü ve kendine özgü yoğun bir tat verir. Özellikle fırınlanmış tariflere kendine has bir aroma kazandıran pekmezi tariflerinize eklerken de sıvı dengesine ve pişirme dercesine  dikkat etmeniz gerekir. 1 su bardağı şeker yerine ⅓ su bardağı oranında ya da 2 yemek kaşığı kadar pekmez genellikle ideal ölçü olarak kabul edilir. Ancak bu ölçüyü damak tadınıza göre değiştirmek ya da her denemede kendi ideal tadınızı bulmak mümkündür. Pekmezle tarif hazırlarken sıvı miktarını azaltmayı da unutmayın. Pekmez de asidik bir tada sahip olduğundan karbonatla daha dengeli bir lezzet elde edebilirsiniz.

Panela  

Son zamanlarda alternatif olarak kullanılan panela, rafine edilmemiş bir tür şeker kamışı olarak bilinir. Özellikle Amerika kıtasında oldukça ünlü olan panela, sıvılaştırıldıktan sonra kalıplara döküldüğünden genellikle blok şeklinde satılır. Rafine edilmediğinden toz ya da esmer şekerden daha az tatlıdır. Ancak karamelize lezzeti dolayısıyla özellikle zencefilli kurabiye gibi tariflere oldukça hoş bir aroma katar. Panela kullanım ölçüsü ise genellikle 1:1 olarak belirlenmiştir. Yani, bu ürünle tarif hazırlarken reçetedeki 1 bardak toz şeker yerine 1 bardak panela kullanabilirsiniz. 

Kamış Pekmezi (Şeker Kamışı)

Alternatif tatlandırıcı arayanlar için bir diğer seçenek ise kamış pekmezi ya da başka bir deyişle şeker kamışıdır. Bu tatlandırıcı türü rafine edilmemiş olduğundan toz şekerden daha sağlıklı bir alternatif olarak düşünülebilir. Ancak yine de içerisindeki glikoz, fruktoz ya da sakkaroz dolayısıyla minimum miktarda tüketmenizde fayda vardır. Kamış pekmezi kullanırken de 1:1 ölçüye sadık kalabilirsiniz. Özellikle kurabiye veya keklerde kamış pekmezi kullanarak en iyi sonuçları alabilirsiniz. 

Akçaağaç Şurubu

Toz şeker yerine ne kullanılabilir diye ararken karşınıza çıkabilecek bir diğer popüler alternatif ise akçaağaç şurubu olabilir. Akçaağaç şurubu ya da maple syrup olarak bilinen bu tatlandırıcı tamamen akçaağaçların özünden elde edilen bala benzer sıvı bir üründür. Kendine has altın rengi ve akışkan kıvamı sayesinde özellikle pankek ya da french toast gibi tatlılara son bir dokunuş için tercih edilir. Akçaağaç şurubunu tariflerinizde alternatif olarak kullanmak istiyorsanız bir bardak için 2 yemek kaşığı ile ikame edebilirsiniz. Ancak tarifteki sıvı dengesini korumak için sıvılardan 2 yemek kaşığı azaltmayı unutmamalısınız. 

Agave Şurubu

agave şurubu

Toz şekerin en popüler sıvı tatlandırıcı alternatiflerinden bir diğeri ise agave şurubudur. Agave şurubu aslında tekila yapımında kullanılan Meksika’ya özgü agave bitkisinden elde edilir. Akçaağaç şurubu gibi altın rengi sıvı bir forma sahip olan bu üründen tariflerinize eklerken de 1 bardak yerine 2 yemek kaşığı kuralını uygulayabilirsiniz. Pankek ya da krep gibi tariflerinize son bir tat katmak için agave şurubunu üzerinde gezdirebilirsiniz. 

Stevia

Stevia bitkisinden elde edilen ve tatlandırıcı yerine geçen stevia; tatlılarda, kurabiyelerde, patisserie ya da keklerde  kullanılır. Stevia bitkisinin yaprağındaki glikozitlerden tadını alan bu doğal tatlandırıcı kalorisinin de düşük olması bakımından diyet yapanlar tarafından en çok tercih edilen tatlandırıcı türevleri arasında yer alır. Tariflerde ise 1 bardak için yaklaşık bir yemek kaşığına yakın sıvı stevia kullanmanız önerilir. Stevia son derece tatlı olduğundan damak tadınıza göre lezzet ayarlaması yapabilirsiniz. 

Kuru Meyve Püresi

Kuru meyve püresi, daha doğal tatlandırıcı kullanmak, aynı zamanda lif açısından zengin beslenmek için şekere iyi bir alternatiftir. İncir, üzüm, elma ya da hurma gibi meyvelerin püresi potasyum, demir, kalsiyum ve lif bakımından zengin olduğundan tatlılarınızı sağlıklı hale getirmenizi sağlar. Kuru meyve ile tat dengesi meyve türüne ve olgunlaşma evresine göre değişiklik gösterebilir. Bu nedenle farklı tarifler için en ideal tat dengesini oluşturmak için denemeler yapabilirsiniz. 

Çikolata ve Kakao Tozu

çikolata tozu

Tatlılarda, kurabiyelerde, kek ya da patisserie tarzı ürünlerde şeker yerine çikolata veya kakao gibi tatlandırıcıları tercih etmek de iyi bir alternatif olabilir. Özellikle bitter kuvertür çikolata, saf kakao tozu ve yağından oluşan doğal tadıyla şeker yerine daha sağlıklı bir alternatiftir. Puding, supangle, brownie, kek, kurabiye ya da pastalarda benmari şeklinde çikolata eritebilir, kakao tozu ile tadı yoğunlaştırabilirsiniz. 

Tariflerinizi hazırlarken toz şeker yerine kullanabileceğiniz rafine alternatifler de mevcuttur. Pek çok kişi gibi siz de “Toz şeker yerine küp şeker kullanılabilir mi?” diye merak ediyorsanız yalnız değilsiniz. Elbette küp formdaki şekeri ikâme olarak kullanabilirsiniz. Ancak küpler sıkıştırılmış bir rafine şeker formu olduğundan miktarı doğru ayarlamanız oldukça önemlidir. Genellikle 1 bardak için yaklaşık 40 ile 45 adet arasında küp kullanılması önerilir. 

Tatlı veya patisserie yaparken “Toz şeker yerine pudra şekeri kullanılabilir mi?” diye düşünüyorsanız kesinlikle alternatif olarak tercih edebileceğiniz bir ürün olduğunu bilmelisiniz. Ancak pudra şekeri toz formdan daha yoğun olduğu için 1 su bardağı toz şeker yerine ne kadar pudra şekeri kullanmanız gerektiğine dikkat etmelisiniz. Genel olarak iki bardak için 1 bardağın tamamını 1 bardağın ise ¾’ünü kullanarak denk bir oran oluşturabilirsiniz. 

Tariflerinize tat veren doğal ya da rafine şeker türevlerini Bizim Toptan ayrıcalıkları ile sipariş ederek birbirinden lezzetli tarifler hazırlayabilirsiniz!

Bu yazıyı puanlayın!

Ortalama Puan / 5. Puanlayan Kişi Sayısı:

Bu yazıyı kimse puanlamamış. İlk puanlayan siz olun!

0/5 (0 Reviews)