()

Hint mutfağının lezzetlerinden biri olan tikka masala soslu tavuk tarifi denemeye ne dersiniz? Tikka masala soslu tavuk, marine edilmiş tavuk parçalarının baharatlı sosla kavrularak hazırlanmasıyla oluşan bir yemek çeşididir. Hazırlanan sos genellikle turuncu renkli ve kremsi bir dokudadır. Tikka masala soslu tavuk tarifi, Büyük Britanya’daki Hintli aşçılar tarafından hazırlanarak tüm dünyada popüler bir hale gelir. Farklı coğrafyalarda da çeşitli restoranlarda bulabileceğiniz tikka masala soslu tavuk tarifi için izlemeniz gereken adımlara gelin birlikte göz atalım.

Tikka masala soslu tavuk tarifi için gereken pek çok malzeme bulunur. Özellikle baharat karışımının içerisindeki zenginlik sebebiyle kendine has aromaya sahip bir yemek olduğu söylenebilir. Garam masala adını taşıyan bu baharat karışımı içerisinde birçok farklı baharat yer alır. Baharatların tüm kokusunu alabileceğiniz enfes sos ve yumuşacık tavuklardan oluşan tikka masala soslu tavuk tarifi için ilk olarak gereken malzemeleri listelemekle işe başlayalım.

Bu malzemeleri kullanarak garam masala için uygun bir baharat karışımı hazırlamanız mümkündür. Bazı malzemelerin kullanılmadığı ya da farklı baharatların eklendiği şekilde de bu baharat karışımını hazırlayabilirsiniz. Örneğin tarçın, muskat gibi malzemelerin de yer aldığı garam masala içeriği mevcuttur. Bölgeden bölgeye değişebilen bu baharat karışımı için evdeki malzemeleri de göz önünde tutabilirsiniz. Böylece tam olarak orijinalinin yerini tutmasa da garam masalaya benzer bir baharat karışımı elde edilmiş olur. Hazırlığı yaklaşık 20 dakika, pişmesi ise 35 dakika süren tikka masala soslu tavuk, lezzetli bir öğün hazırlamak için tercih edilebilir. Şimdi gelin chicken tikka masala nasıl yapılır diye soranlar için cevaplamaya geçelim.

İlk olarak garam masalayı hazırlayarak işe başlayabilirsiniz. Bunun için kalın tabanı olan bir minik tava alın. İçerisine keten tohumu, karanfil, kimyon tohumu, karabiber, kişniş tohumunu ekleyin. Ateşi kısığa ayarlayarak bu baharatların kokusu çıkana kadar karıştırabilirsiniz. Bir sonraki aşamada ise bir havana ihtiyacınız var. Hafifçe ısıdan geçirdiğiniz bu karışımı havana alın. Bunların yanında havanın içine tohumları çıkarılmış kakule, toz kırmızı biber, kurutulmuş chili biber, pul biber ve zerdeçalı da ekleyin. Bütün baharatlar toz hale gelene kadar havanın içerisinde dövmeye devam edebilirsiniz. Hazırladığınız garam masala, tikka soslu tavuk tarifi için son derece önemlidir. Bu karışımı hazırladıktan sonra tavukların hazırlanma ve pişirme aşamasına geçebilirsiniz.

Tavukları küp şeklinde doğrayarak yemek için hazır hale getirebilirsiniz. Tavuğun marinesi için bir kap alın. Zeytinyağı, limon suyu, yoğurt ve süzme yoğurdu derin kabın içerisine aktarın. Tuzunu da ilave ederek bir tel kullanarak çırpabilirsiniz. Sarımsakları ezerek hazırladığınız karışımın içerisine ekleyin. Ayrıca zencefilini de ilave ederek karıştırmaya devam edin. Hazırladığınız garam masala karışımından 1 yemek kaşığı oranında bu karışıma ekleme yapın. Sonrasında ise küp küp doğradığınız tavukları da karışımın içine ekleyebilirsiniz. Tavukların ilavesinden sonra tekrar karıştırarak streç filme sarabilirsiniz. Tavukların bu halde yaklaşık 4-6 saat dinlenmesi idealdir.

Şimdi ise sırada lezzetli sosu hazırlamak var. Öncelikle orta boy bir sos tenceresi alarak içine tereyağı ekleyin. Küçük küçük doğradığınız soğanları da ilave edin. Diğer aşamada ise domates salçası ve rendelediğiniz domatesi ekleyebilirsiniz. İyice karıştırarak içerisine defne yaprağını da ekleyin. Şimdi ise kremayı ilave edebilirsiniz. Azar azar krema ekleyerek sosun daha yoğun bir hale gelmesini sağlamalısınız. Yaklaşık olarak 15-20 dakika pişen sosun altını kısık olarak ayarlayabilirsiniz.

Sosu hazırladıktan sonra ise tavukları pişirme işlemine geçebilirsiniz. Bir tava alarak bir miktar zeytinyağı dökün. Marine edilen tavuk parçalarını bu tavaya ekleyin. Yaklaşık 10 ila 12 dakika arasında tavukları pişirebilirsiniz. Pişme sonrası hazırladığınız sosun içerisine eklemelisiniz. Baharatlı sosla birlikte tavukları 10-15 dakika olacak şekilde kısık ateşte pişirmeye devam edin. Pişen tikka masala soslu tavuk yemeğinin kapağını kapatarak 15 dakika dinlendirebilirsiniz. Hazırladığınız leziz sos ile birlikte yemeği servis edebilirsiniz. Chicken tikka tarifi adımlarına uyarak lezzetli bir öğün hazırlayabilirsiniz. 

Besin Değerleri (1 porsiyon):

22 g protein

8 g karbonhidrat

37 g yağ

448 kcal

Bu yazıyı puanlayın!

Ortalama Puan / 5. Puanlayan Kişi Sayısı:

Bu yazıyı kimse puanlamamış. İlk puanlayan siz olun!

0/5 (0 Reviews)