()

Lezzetli bir akşam yemeği için farklı mutfakların mantı çeşitleri arasında bulunan türlerden biri olan pelmeni mantı hazırlamaya ne dersiniz? Uzakdoğu mutfağında gyozo, İtalya’da ise ravioli şeklinde karşılık bulan enfes bir mantı çeşidi olan “Pelmeni hangi ülkenin yemeğidir?“ sorusunun cevabı merak uyandırır. Rus mantısı olarak bilinen pelmeni büyük boyutlara sahiptir. Ayrıca incecik açılan hamurun içerisinde lezzetli dolgusu ile leziz bir öğün deneyimleyebilirsiniz. İnce açılan hamur, pelmeni tarifi hazırlamak isteyenlerin mutlaka uyması gereken bir püf noktadır.

Rus mantısını damak tadına göre tuzlu veya tatlı olarak da hazırlayabilmeniz mümkün. Tatlı hazırlamak isterseniz meyveli bir sos ekleyerek üzerine biraz şeker serpiştirebilirsiniz. Tuzlu olan için ise kıymalı, peynirli gibi farklı iç dolgularından yardım alabilirsiniz. Pelmeni tarifi sade bir şekilde de sıklıkla tüketilir. Mantıların üzerine tereyağı gezdirerek lezzetine lezzet katmak mümkün olur. Türk mutfağında da özel bir yeri olan mantının Rus kültürü ile harmanlanan çeşidini yapabilmek için pelmeni tarifine bir göz atalım.

Pelmeni Mantısı (Rus Mantısı) Nasıl Yapılır?

Pelmeni tarifi adımlarını doğru izleyerek lezzeti bol bir akşam yemeği hazırlamak oldukça kolay. İster ailenize isterseniz de misafirlerinize hazırlayabileceğiniz geleneksel bir tat olan Rus mantısı için malzemeleri doğru ölçüde kullanmalısınız. Pelmeni tarifi adımlarını doğru bir biçimde izleyerek lezzetli bir yemek ortaya çıkarabilirsiniz. Pelmeni tarifi başlangıcında dinlenme süresine sahip olması nedeniyle hamurdan başlayın. 

Öncelikle hamur yoğuracağınız kabın içerisine yumurta ve suyu ekleyip karıştırın. Bu pelmeni tarifi aşamasında tuzu da mutlaka ekleyin. Unu ilave edeceğiniz sırada ise kademeli hareket etmeniz önemli. Unu azar azar ekleyerek hamurun kıvamını kontrol etmek daha kolay olur. Yoğrulan hamurun çok yumuşak veya çok sert olmamasına dikkat etmelisiniz. Hamur elastik bir yapıda olmalıdır. Yoğurma işlemi bittiğinde ise hamuru bezeler halinde parçalara ayırın. Elde edilen hamurun üzerini bez ya da poşet ile örterek yaklaşık 30 dakika kadar dinlenmeye bırakın. Hamuru dinlenmek için bırakmışken bir yandan da dana etli pelmeni mantı iç dolgusunu hazırlayabilirsiniz. 

Bu aşamada kıymalı harcı hazırlamak üzere uygun boyutlarda bir kap alın. Kıymanın içerisine soğanı rendeleyin ve baharatları da ekleyerek karıştırın. İşte pelmeni tarifi için oldukça önemli bir rol üstlenecek olan iç dolgu hazır!

Sıra hamurları pelmeni tarifi için uygun şekilde açmakta. İşleme geçmeden önce hamuru açacağınız zeminin sert ve sabit olmasına dikkat etmelisiniz. Tezgahın üzerine un serperek bezelerin her birini açın. Un serpmek hamurun açılmasını kolaylaştırır. Merdane veya oklava kullanarak bezeleri açın. Açılan bezeler sonrası pelmeni tarifi için bir diğer önemli nokta olan şekillendirme adımına geçilir. Kendine has bir görünümü olan mantıları hazırlamak üzere pelmeni tarifi adımlarını dikkatle izlemeye devam etmelisiniz. Şeklini doğru verebilmek üzere yuvarlak yapıda olan ve hamurun kesilmesinde kullanılabilecek malzemeler de gerekir. Hamuru açtıktan sonra çay bardağı ağzı ya da yuvarlak bir kalıpla parçalar kesin. Çay bardağı ağzı kullanarak ideal boyutlarda hamur parçalarına sahip olabilirsiniz.

Hazırlanan hamur parçalarının içerisine kıyma ile hazırladığınız harcı bölüştürün. Pelmeni tarifi devamında ise bu hamur parçalarının uygun şekilde kapatılması gerekir. Kapatma işlemini yaparken yarım ay biçimine ulaşmaya özen gösterin. Yarım ay biçimi vermek pelmeni tarifi için mühim noktalardan biridir. Bunun sebebi Rus mantısı için asıl şekle ulaşmasına yardım etmesidir. Yarım ay şekli verilen parçaların kenarları bastırılmalıdır. Sonrasında ise elde edilen yarım ay biçimli parçalarının uç kısımlarını alta doğru birleştirin. Son haliyle pelmeni tarifi için uygun biçime gelen mantılar hazır!

Şekilleri doğru olarak hazırlanan pelmeni tarifi için önemli adımlardan biri pişirme işleminin de doğru yapılmasıdır. Pişirme için haşlanacak suyun kaynamış olması büyük bir önem taşır. Eğer su kaynamamış olursa hazırlanan mantılar dağılır. Kaynamış suya bir miktar tuz ekleyerek mantıları yumuşayana kadar haşlayın. Lezzet düzeyini artırmak üzere haşlama suyunun içerisine et bulyon ekleyebilirsiniz. Yeterli kıvamda pişen Rus mantısını süzün. Diğer adımda ise bir tava ya da tencerede tereyağ eritmelisiniz. Suyunu süzmüş olduğunuz pelmenileri tereyağına ekleyerek bir müddet soteleyin. Rus mantısı pelmeniler için lezzetin tamamlayıcısı olan sosu da damak zevkinize göre hazırlayabilirsiniz. Pelmeni tarifi ile sunmak üzere sos seçenekleri ise bunlar olabilir:

  • Pelmeni sosu hazırlamak için ekşi krema ve kıyılmış dereotu kullanabilirsiniz. Ekşi krema damak tadınıza uymuyorsa diğer mantı çeşitleri ile sıkça tercih edilen klasik bir sos hazırlayabilirsiniz.
  • İsteğe göre sarımsaklı veya sarımsaksız yoğurt karışımı elde edin. Yoğurdun üzerine dökmek üzere kırmızı biberli yağ da hazırlayın.

Servis tabaklarına alınan pelmenileri zevkinize göre soslayarak lezzetli bir öğün ortaya çıkarabilirsiniz. Hazırlama ve pişirme adımlarına göre yaklaşık 1 saat 20 dakika içerisinde enfes pelmeni tarifi hazır olacak. Afiyet olsun!

Besin Değerleri (100 g için)

Karbonhidrat: 33.9 g

Protein: 9.58 g

Yağ: 4.46 mg

Lif: 1.5 g

Kolesterol: 34.6 mg

Sodyum: 519.97 mg

Potasyum: 185.95 mg

Kalsiyum: 16.04 mg

Demir: 0.88 mg

Fosfor: 87.75 mg

Bu yazıyı puanlayın!

Ortalama Puan / 5. Puanlayan Kişi Sayısı:

Bu yazıyı kimse puanlamamış. İlk puanlayan siz olun!

0/5 (0 Reviews)