Mutfak Dolabı Düzeni Nasıl Olmalı? Yol Gösterici Fikirler
Düzenli bir hayat, kısa vadede zamandan tasarruf etmenize ve işlerinizi daha kısa sürede yapabilmenize olanak tanır. Bazı kişiler için düzen kurmak zor olsa da birkaç püf noktasına dikkat edildiğinde tüm işler kolaylaşır. Düzen deyince akla ilk gelen yerlerden biri ise mutfaklar. Mutfak, evin en çok zaman geçirilen ve en işlevsel alanlarından biri. Dolayısıyla günlük yaşamın pratikliği üzerinde önemli etkiye sahip. İster evde ister ofiste olsun mutfak dolaplarının doğru şekilde düzenlenmesi hem zaman kazandırır hem de mutfakta geçirilen zamanı daha keyifli hale getirir. Peki, mutfak dolabı düzeni nasıl olmalı? Siz de daha düzenli yaşam için mutfak dolaplarınızı şekillendirmek istiyorsanız mutlaka içeriğin devamına göz atın!
Evde Mutfak Dolabı Düzeni
Mutfakta daha verimli ve düzenli çalışmak için öncelikle mutfak dolaplarınızı düzenlemeniz gerek. Doğru düzenleme teknikleriyle küçük ya da büyük mutfak fark etmeden her yerde düzeninizi kurabilirsiniz. Evde mutfak dolabı düzeni için dikkate almanız gereken bazı adımlar şunlar:
Dolap Düzenleme İlkeleri
Mutfak dolabınızdan tam olarak verim alabilmek için bazı temel ilkeleri benimsemeniz şart. Bunlardan ilki, sık kullandığınız eşyalarınızı her an erişebileceğiniz raflara koymanız. Her gün kullandığınız tabakları ve bardakları üst raflara değil alt raflara yerleştirerek kolaylığın keyfini çıkarabilirsiniz. Dolap içerisinde eşya ve malzemeleri arama sürenizi kısaltmak için ise benzer ürünleri gruplandırmayı deneyin. Örneğin, tüm baharatları tek rafa dizebilir; bardakları yerleştirirken aynı takımları yan yana koyabilirsiniz. Son aşamada ise dolap düzeninizin ayarladığınız gibi kalması var. Dolap içi düzeninizi sürekli koruyarak kaosun önüne geçebilirsiniz.
Depolama Çözümleri
Mutfaktaki depolama alanınızı maksimuma çıkararak tüm eşyalarınızı etkili şekilde yerleştirebilirsiniz. Bunun için öncelikle bardak ve kase raflarınıza düzenleyiciler alabilirsiniz. Dolap içi düzenleyiciler, bardak ve kase gibi eşyaları iki kat şeklinde dizmenize yardımcı olur. Mutfağınızda boş kalan duvarlara açık raflar takıp bu raflara kupalarınızı, sık kullanmadığınız elektronik aletlerinizi ve çay, şeker, kahve kavanozlarını dizebilirsiniz. Çekmece içi düzenleyicilerle, tezgah altı çözümleriyle ve askılı raflarla depolama alanınızı hiç göz yormadan artırmanız mümkün.
Yemek Hazırlama Alanı Düzeni
Yemeklerinizi hazırladığınız mutfak tezgahının dağınıklığından kurtulmanız önemli. Mutfağınızın asıl görünen kısmı olan tezgahta kesme tahtası, bıçak ve baharatları her an elinizin altında olacak şekilde düzenleyebilirsiniz. Sık kullandığınız elektrikli aletleri de prizlerin yakınına yerleştirebilirsiniz. Çay makinesi, kettle, tost makinesi gibi eşyalar, tezgah üzerinde konumlandırmaya uygun. Eğer yeterli alanınız varsa kahve köşesi de tasarlamanız mümkün.
Baharat ve Malzeme Düzeni
Baharat ve malzeme düzeni özellikle son dönemlerde herkesin ilgisini çeken detaylardan. Bu düzen, bir yandan kolaylık sağlarken diğer yandan ise mutfağınızı daha ferah gösterir. Baharat ve malzeme düzeni için mutfak şeklinize ve alanınıza göre değerlendirebileceğiniz pek çok yöntem var. Eğer yeterince çekmeceniz varsa bir bölmesini baharatlık olarak düzenleyebilirsiniz. Buraya baharatlarınızı yatay şekilde dizmek için düzenleyiciler alabilirsiniz. Yeterince alanınız yoksa ocağınızın yanındaki ya da üstündeki duvara baharatlık rafı takabilirsiniz. Uçan raf olarak bulabileceğiniz bu raflara en sık kullandığınız baharatları dizebilirsiniz.
Ofiste Mutfak Dolabı Düzeni
Ofis mutfakları çok sayıda insan tarafından kullanıldığından burada düzen sağlamak da hayli zor. Fakat herkese açık olmaları nedeniyle burada düzen ve temizliğin korunması çok önemli. Çalışanların ihtiyaç duyduğu malzemelere kolay erişim sağlayabilmeleri için ofiste mutfak düzenini sağlayacak ipuçlarını mutlaka değerlendirmelisiniz.
Ofis Mutfak Dolabı Organizasyonu
Ofis mutfaklarında düzenin sağlanması, çalışma ortamının verimliliği için gerekli. Bu nedenle ilk olarak çay, kahve ve atıştırmalıklar için ortak kullanım kutuları kullanabilirsiniz. Bu kutu ya da sepetler içerisine çalışanların ihtiyacı olan yiyecek ve içecekleri gruplandırabilirsiniz. Her rafı ve sepeti farklı kategoriye ayırmak da önemli. Bunun için etiketlerden faydalanabilirsiniz. Özellikle büyük ofislerde yeni çalışanların veya ziyaretçilerin ihtiyaç duydukları malzemeleri hızlıca bulması için etiketler büyük kolaylık.
İş Yerinde Ortak Depolama Çözümleri
Farklı ihtiyaç ve alışkanlıkları olan çok sayıda insanı aynı alanda buluşturduğu için ofis mutfaklarında depolama çözümlerinin uygulanması şart. Bu nedenle değişen ofis ihtiyaçlarına hızla adapte olan modüler raflardan faydalanabilirsiniz. Maksimum depolama alanından yararlanmak için duvarlara uçan raflar takabilirsiniz. Özellikle yiyecek ve içecekleri renk kodları ile ayırarak da herkesin ihtiyaçlarına kolayca ulaşmasını sağlamanız mümkün.
Ofis Atıştırmalıkları ve İçeceklerin Düzenlenmesi
Çalışanların sık sık tükettiği atıştırmalıkları duvar raflarında, asılabilir ceplerde saklayarak buzdolabı ya da mutfak dolaplarında yer kaplamasını engelleyebilirsiniz. İçecekler için ise buzdolabına katlı raflar yerleştirebilirsiniz. Böylece tek raftan iki kat verim alabilirsiniz. Atıştırmalıkları şeffaf kaplarda saklamak da iyi çözümler arasında. Bu sayede içerikleri kolayca görüp seçmek mümkün.
Temizlik ve Hijyen Standartları
Çok fazla kişinin kullanması nedeniyle temizliğin biraz zor olduğu ofis mutfaklarında bunu düzenli hale getirmek için bazı çalışmalar yapabilir. İlk aşama, mutfağın düzenli olarak denetlenmesidir. Mutfak düzeninin, çöplerin, tezgah temizliğinin kontrol edilmesi sayesinde karmaşanın önüne geçilebilir. Düzenli denetlemelerin yanı sıra yardımcıların bulunmadığı daha küçük ve sınırlı ofislerde iş bölümü yapılması gereklidir. Bunun için tüm çalışanlar günün belli saatinde mutfak temizliğine başlayabilir veya her gün bir çalışan mutfak düzeninden sorumlu olabilir.
Gıda Depolama ve Tarihleme
Hem israfı önleme hem de tarihi geçmiş ürünleri tüketmekten kaçınma için gıdaları doğru depolamak ve depolarken de tarihlemek önemli. Bazı ürünlere son kullanma tarihlerini bazılarına da paketlerini açtığınız tarihi yapıştırarak muhafaza edebilirsiniz. FIFO yöntemi olarak bilinen yeni ürünleri arkaya, eski ürünleri ise öne çıkararak tarihi daha yakın olanları önce tüketmeyi deneyebilirsiniz. Çapraz bulaşmayı önlemek için ise sebze, et, balık gibi gıdaları farklı yerlerde saklayın.
Kullanımı Sınırlı Ürünlerin Düzenlenmesi
Her mutfakta olduğu gibi ofis mutfaklarında da her zaman kullanılmayan malzemeler var. Büyük tavalar, bardaklar, her zaman tüketilmeyen yiyecekler ve daha pek çok eşya, mutfaktaki alanı daraltır. Bu tür sık kullanılmayan ürünleri yüksek raflara ya da en alttaki ulaşılması zor yerlere yerleştirebilirsiniz. Gluten içermeyen, vegan veya alerjen içeren ürünler gibi özel beslenmeye hitap eden besinleri ise ayrı raflarda muhafaza ederek ilgili kişilerin erişimine sunabilirsiniz.