()

Oluştuktan sonra her geçen dakika çıkarılması zorlaşan mürekkep lekesi nasıl geçer? Bu içerikte “Evdeki basit malzemelerle mürekkep nasıl çıkar?” sorusuna detaylı olarak yanıt bulabilirsiniz. 

Evde Mürekkep Lekesi Çıkarma Malzemeleri Nelerdir?

Birçok evde kolaylıkla bulunan birkaç malzemeyi kullanarak mürekkep ve tükenmez kalem lekelerini çıkarabilirsiniz. Peki, mürekkep lekesini ne çıkarır?

1) Süt 

“Taze ve kurumuş mürekkep lekesi nasıl çıkar?” sorusuna en etkili yanıt süt. Sütü lekenin üzerine döküp yarım 30-60 dakika kadar bekledikten sonra peçete ya da bezle fazlasını alabilirsiniz. Süt mürekkep lekesini çözdükten sonra ovalayabilir, sonra durulayabilirsiniz. 

2) Sirke

“Kıyafet ve halıdan mürekkep lekesi nasıl çıkar?” sorusunun en basit yanıtlarından biri sirke çözeltisi. 1 – 1 ölçü ile su ve sirkeyi karıştırdıktan sonra kullanabilirsiniz. Bez ya da pamuk yardımıyla çözeltiyi lekenin üzerine uygulayabilirsiniz.

3) Limon Suyu

Asidik özelliği ile “Mürekkep lekesi kıyafetten nasıl çıkar?” sorusuna limon da iyi bir cevap. Direkt kıyafet üzerine limon sıkarak ya da hassas kumaşlarda bez üstüne sıkarak kullanabilirsiniz. Limon uygulaması yaparken renk değişimi ve kumaşın hassasiyetinin sık kontrol edilmesi gerekir. 

4) Karbonat

Mürekkep lekesi nasıl çıkar?” sorusuna verilebilecek ve evlerde kolaylıkla bulunan malzemelerden biri de karbonattır. Bir tatlı kaşığı karbonata azar azar su ekleyerek macun kıvamına getirene kadar karıştırın. Elde ettiğiniz karışımı mürekkep lekesi üzerine uygulayarak 15-20 dakika kabarmasını bekleyin. Ardından biraz ovalamak, çitilemek ve fırçalamak lekenin çıkmasını kolaylaştırır. 

5) Sabun veya Bulaşık Deterjanı

Mürekkep lekesi yeni oluştuysa direkt olarak yüzeyi ıslatıp üzerine kalıp sabun, bulaşık deterjanı gibi temizleyiciler uygulayabilirsiniz. Yüzey üzerinde oluşan köpükler mürekkebin çıkmasını kolaylaştırır. Leke çıktıktan sonra ılık su ile durulayabilirsiniz. 

6) Saç Spreyi

Koltuk gibi sabit yüzeylere hızlı uygulama olarak alkol içerikli saç spreyi kullanabilirsiniz. Saç spreyini leke üzerine yakından uygulayarak çözülmesini sağlayabilirsiniz. Islatılmış bez ya da peçete ile son aşamada temizlemek mümkün.

7) Silgi

“Duvardan, mobilyadan, monttan mürekkep lekesi nasıl çıkar?” sorusunun cevabı silgi. Özellikle tükenmez kalemle çizildiği için lekelenen pürüzsüz, emici olmayan yüzeylerde silgi ile başarılı sonuç alabilirsiniz. 

8) Aseton

Asetonun içeriği çok güçlü olduğundan sadece noktasal mürekkep lekelerinde tercih edilir. Küçük bir leke varsa kulak pamuğuna damlattığınız aseton ile noktasal olarak leke çıkarabilirsiniz. 

9) İzopropil Alkol

Lekeyi yaymadan noktasal olarak temizlemek için de izopropil alkol ve kulak pamuğu kullanabilirsiniz. Özellikle tükenmez kalem lekelerinde anında çözüm sunar.

10) Tuz

Kumaştan mürekkep lekesi nasıl çıkar?” sorusuna anlık verilebilecek yanıtlardan biridir. Okulda bile kıyafetinize mürekkep damlarsa üzerine tuz dökebilirsiniz. Bir süre tuzu lekede beklettikten sonra ıslatarak ovalamak mürekkebi çıkarabilir.

Mürekkep Lekesi Çıkarma İşlemlerinde Dikkat Etmeniz Gerekenler Nelerdir? 

mürekkep lekesi çıkarırken dikkat edilmesi gerekenler

Mürekkebi zorlanmadan çıkarmak için aşağıdakilere dikkat edebilirsiniz. 

Hızlı Müdahale Etmek

Kıyafetten kurumuş mürekkep lekesi nasıl çıkar?” sorusuna yanıt vermek daha zor. Bu nedenle leke oluşur oluşmaz henüz kurumadan hızla müdahale etmelisiniz.

Leke Tipini Anlamak

Su bazlı mürekkep lekelerini çıkarmak daha kolay olsa da yağ bazlı olanlarda asidik, alkol bazlı ürünler daha çok işe yarar. Ayrıca kurumuş ve yıkanmış mürekkep lekesi nasıl çıkar? sorularına farklı yanıtlar verilebilir. Yıkandıktan sonra çıkmayan lekeler için leke çıkarıcı temizlik malzemeleri işe yarar. 

Kumaş veya Yüzeyi Test Etmek 

Leke çıkarmak için kullanacağınız ürünün kumaş yüzeyine hasar vermemesi ve rengini değiştirmemesi için öncelikli olarak küçük bir alanda test edebilirsiniz. Örneğin “Koltuktan mürekkep lekesi nasıl çıkar?” sorusuna verilen saç spreyi yanıtı keten dokularda sertleşme yapabilir.

Nazik Olmak 

Kumaşa zarar vermemek ve lekeyi dağıtmamak için nazik, küçük ve hafif hareketlerle çalışmalısınız. Örneğin “Kot pantolondan mürekkep lekesi nasıl çıkar?” sorusuna cevap olarak önerdiğimiz malzemelerle daha sert hareketlerle uygulama yapabilirsiniz. “Kumaş pantolondan mürekkep lekesi nasıl çıkar?” sorusunda ise aynı malzemeleri çok daha nazik bir şekilde uygulamanız dokuyu korumak için önemlidir. 

Lekeyi İçeri Doğru Temizlemek 

Mürekkebin yayılmasını engellemek için dış çeperden merkeze doğru temizlik uygulaması yapabilirsiniz. Bu sayede lekenin geniş alana yayılmasını engelleyebilirsiniz.

Lekeyi Tamamen Çıkarmak 

Kumaştan lekenin çıktığına emin olana kadar temizliğe devam etmelisiniz. Kısmi olarak kalan lekeler bile kötü bir görünüme neden olabilir. 

Profesyonel Yardım Almak 

“Beyaz tişörtten mürekkep lekesi nasıl çıkar?” sorusunun cevabı bazen sadece kuru temizlemedir. Çünkü açık renkler kusuru çok fazla belli eder ve lekenin tamamen çıkarılması için işi uzmanına bırakmanız gerekir. 

Temizlik Malzemelerinin Miktarını İyi Ayarlamak 

Çamaşır suyu, alkol ve asidik özellikli içerikler iyi birer temizleyici olsa da her ürüne uygulanmaz. Uygulanan bölüm için de miktarın iyi ayarlanması kumaşa zarar verilmesini önler. Örneğin “Renkli kıyafetten mürekkep lekesi nasıl çıkar?” sorusu için kullanacağınız aseton, limon az bir miktarda ve belli bölüme uygulanmalıdır. 

Giysideki Mürekkep Lekesi Nasıl Çıkar? 

giysiden mürekkep lekesi çıkarmak

“Tişört, pantolon, gömlekten mürekkep lekesi nasıl çıkar?” sorusuna rengine, dokusuna göre limon, tuz, aseton, süt, karbonat gibi birçok yanıtı vermek mümkün. Tüm bu ürünleri direkt leke üzerine uyguladıktan sonra peçete ile fazlalığını alabilirsiniz. Ardından ovalayarak ve durulayarak temizliği yapabilirsiniz.

Halıdaki Mürekkep Lekesi Nasıl Çıkar?

Halıda mürekkep lekesi nasıl çıkar?” sorusuna beyaz sabun ve bulaşık deterjanı, limon suyu ve süt, karbonat ve su örnek verilebilir. Hazırladığınız karışımı bulaşık süngeri ile leke üzerine tampon hareketlerle uygulayabilirsiniz. Ardından ovalayarak lekeyi çıkarıp duru su ile ıslatılmış bezle silebilirsiniz.

Bu yazıyı puanlayın!

Ortalama Puan / 5. Puanlayan Kişi Sayısı:

Bu yazıyı kimse puanlamamış. İlk puanlayan siz olun!

0/5 (0 Reviews)