Mantarlı Tavuk Sote Nasıl Yapılır?
Dünya çapında pek çok restoranın favori tariflerinden biri olan Mantarlı tavuk sote yemeği hem öğle hem de akşam yemekleri için lezzetli bir seçenektir. Kremalı ve kremasız olmak üzere iki farklı çeşitte hazırlanabilen bu yemeğe farklı biber türleri, soğan, sarımsak ve farklı mantar çeşitleri eklenebilir. Türk mutfağında, mantarlı tavuk sote tarifi genel olarak bol soğan ve salça içerir. Kremalı mantarlı tavuk sote, güveçte mantarlı tavuk sote, mantarlı biberli tavuk sote gibi farklı şekillerde yapılabilir. Yanında kızarmış patates, makarna ya da pirinç pilavı gibi farklı eşlikçilerle birlikte sunulabilir. Lezzetli bir mantarlı tavuk sote nasıl yapılır, merak ediyorsanız tarifte tüm ayrıntıları ve püf noktaları bulabilirsiniz!
Tavukları Hazırlayın
Mantarlı tavuk sote tarifi için öncelikle işe tavukları hazırlamakla başlamalısınız. Tavuk, bu tarifte en geç pişen malzeme olduğundan ilk önce pişirilmesi gereken de tavuktur. Tavuğun göğüs bonfile ve kemiksiz but çeşitlerini bir arada kullanabilirsiniz. Lokanta usulü mantarlı tavuk sote tarifinde tavuklar genellikle jülyen kesilir. Yemeğinizde daha profesyonel bir sunum istiyorsanız tavukları ince uzun şeritler halinde kesebilirsiniz. Mantar soteyi güveçte pişirecekseniz ya da bol salçalı mantarlı biberli tavuk sote yapacaksanız tavukları küp küp doğrayabilirsiniz. Mantarlı tavuk soteyi pişireceğiniz tavaya biraz yağ ile birlikte tavukları suyunu salıp tamamen çekene kadar pişirmelisiniz. Ardından mantarları, soğanları ve diğer sebzeleri ekleyebilirsiniz.
Sebzelerin Hazırlanması
Tavuklar pişerken sebzeler hazırlanmalıdır. İlk olarak sebzeleri bol su ile yıkayarak işe başlayabilirsiniz. Mantarları ise yıkamak yerine bir fırça ya da kuru bir bez yardımıyla temizlemek gerekir. Mantar, süngerimsi yapıya sahip bir sebze olduğu için yıkadığınızda dışındaki kiri de suyla birlikte içine çeker. Yıkamak aslında mantarın daha çok kirlenmesine neden olur. Kültür mantarının dış yüzeyini soyarak da mantarı temizleyebilirsiniz. Tavukları jülyen doğradıysanız tabakta uyumlu bir görünüm için kapya biber, yeşil biber ve mantarları da jülyen doğrayabilirsiniz. Sebzelerin aynı anda, aynı kıvamda pişmesi için tüm sebzeleri aynı boyutlarda doğramaya özen göstermelisiniz. Tavukları küp küp doğradıysanız sebzeleri de küçük küpler halinde kesebilirsiniz. Küçük kültür mantarı ya da kestane mantarlarını hiç doğramadan veya ikiye keserek de pişirebilirsiniz.
Salça ve Baharatlar
Salça ve baharatlar, kremasız mantarlı tavuk sotenin olmazsa olmazlarındandır. Tavuklar ve sebzeler piştikten sonra yemek miktarına göre domates salçası ve biber salçası eklenmelidir. Acı, tatlı toz biber, karabiber, çok az bir miktarda kimyon, kekik, tuz ve isteğe bağlı olarak acı pul biber mantarlı tavuk sote yemeğine eklenebilir. Ayrıca az bir miktar köri de yemeğe lezzetli ve farklı bir tat katacaktır.
Farklı mantarlı tavuk sote önerileri
Mantarlı tavuk soteyi farklı tariflerle de pişirebilirsiniz. Klasik tariflerden sıkılanlar Uzak Doğu usulü mantarlı tavuk tote pişirebilir. Salçasız olarak pişirilen bu tarifte klasik mantarlı tavuk soteye yapılan soya sosu ilavesi tüm lezzeti değiştirir.
Kremalı Mantarlı Tavuk Sote
Kremalı mantarlı tavuk sote yemeğini son derece hızlı bir şekilde hazırlayabilirsiniz. Derisi alınmış tavuk but kullanarak pişirebileceğiniz bu yemek için öncelikle iri parçalar halinde doğradığınız tavukları bir tavada suyunu salıp çekene kadar pişirin. Mantarları da ince doğrayıp ayrı bir tavada tereyağı ile soteleyin. İnce doğradığınız soğan ve sarımsağı mantarlarla beraber sotelemeye devam edin. Soğanlar karamelize olana dek soteledikten sonra mantarları tavuklara ilave edin. Hepsini karıştırıp birkaç dakika orta ateşteki tavada çevirin. Bir kutu krema ve yarım çay bardağı süt ile birlikte dilediğiniz baharatları ekleyin. Kısık ateşte her şey iyice özdeşleşene kadar pişirdikten sonra kremalı mantarlı tavuk sote yemeği hazır!
Lokanta Usulü Mantarlı Tavuk Sote
Esnaf lokantalarının vazgeçilmez lezzetlerinden olan lokanta usulü mantarlı tavuk sote yemeğini pişirmek son derece pratiktir. Klasik mantarlı tavuk sote yemeğine yapacağınız birkaç küçük ekleme, yemeğinize lokanta yemeği lezzeti katacaktır. Lokanta usulü mantarlı tavuk sote yemeğinin ilk püf noktası, yemeğe zeytinyağı ile birlikte bir yemek kaşığı tereyağı eklemektir. Tereyağını mantarları sotelemeye başladığınız aşamada eklerseniz yemeğinizin kokusundan bile lezzet değişimini fark edebilirsiniz. Diğer püf noktası ise soteleme işlemi esnasında en az iki diş rende sarımsakla birlikte bir çay kaşığı kekik eklemektir. Kekik hem tavuğa hem de mantara en çok yakışan baharatlardan biridir ve lokantalarda da en çok kullanılan baharatların başında gelir.
Güveçte Mantarlı Tavuk Sote
Mantarlı tavuk soteyi pişirdikten sonra bir güveç kabına alıp üzerine beşamel sos ve kaşar rendesi ilave ederek lezzetli bir fırın yemeği yapabilirsiniz. Güveçte mantarlı tavuk sote için beşamel sos yapmak zorunlu değildir. Mantarlı tavuk sote üzerine dilim ya da rende kaşar ekleyip 200 derecede kaşarlar eriyene dek fırınlayıp tıpkı restoranlardaki gibi leziz bir güveçte mantarlı tavuk sote yapabilirsiniz.
Mantarlı Biberli Tavuk Sote
Biber, mantarın ve tavuğun lezzetine lezzet katar. Özellikle sote yemeklerinin olmazsa olmazlarından olan biberin üç farklı çeşidini, mantarlı biberli tavuk sote yaparken kullanabilirsiniz. Sarı, yeşil ve kırmızı kapya biber yemeğin görünümünü de oldukça lezzetli hale getirir.
Soğanlı Mantarlı Tavuk Sote
Tavuk, mantar ve biberi iri iri doğrayıp yemeklik soğan yerine arpacık soğan kullanarak soğanlı mantarlı tavuk sote hazırlayabilirsiniz.