Kruvasan
Tadıyla sizleri mest edecek bir Kruvasan tarifiyle sizlerleyiz 🤤
Hazırsanız tarifin detaylarına geçelim.
Yapılışı;
- Hamur için yoğurma kazanına un, tuz ve şekeri ekleyip güzelce karıştırın. Farklı bir kapta Ilık su, süt ve kuru mayayı karıştırın.
- Maya eridiğinde sıvı karışımı un karışımına ekleyin ve düşük ayarda 2 dakika yoğurun. Ardından hızı arttırıp 7 dakika yoğurmaya devam edin.
- Hamur toparlandığında ve kenarlardan ayrıldığında bir tepsiye alıp dikdörtgen şekli verin. Ardından üstünü streçle kapatıp 1 gece buzdolabında dinlendirin.
- Yağı hazırlamak için 2 adet yağlı kağıdı 20x40cm ölçülerinde katlayın. 250gr oda sıcaklığında yumuşatılmış tereyağını 2 yağlı kağıdın arasına yerleştirin.
- Tüm kenarlara gelecek şekilde merdane ile ezerek tereyağını yağlı kağıdın boyutunda açın ve bir gece buzdolabında dinlendirin. Hamuru ertesi gün buzdolabından çıkartıp 40×40 cm genişliğinde unlayarak açın.
- Ardından hamuru yağlı kağıt kullanarak katlayın ve streç filmle sarıp 30 dakika daha buzdolabında soğutun. Soğuttuğunuz hamuru tezgaha açın ve ortasına tereyağı koyup hamurun iki tarafını ortasına doğru katlayıp tereyağınızın üzerini kapatın.
- Un serperek 62 cm uzunluğa ulaşana kadar hamur açın. Açtığınız hamurun üst kenarından 1/3’lük kısmını hamurun içine doğru katlayın ve alt kısmını üstüne doğru katlayıp hamurunuzu düzeltin.
- Tekrar streç film sarıp dondurucuda 20 -25 dakika kadar soğutun. Hamuru dolaptan çıkarıp tekrar aynı işlemi uygulayın.
- 20 dakika daha dondurucuda soğutmak için dolaba geri koyun ve 3.katlama için tekrar aynı işlemi uygulayın. 3.katlamayı yapıp soğutma işlemini yaptıktan sonra 64x30cm olacak şeklinde hamurunuzu un yardımı ile açın.
- Açtığınız hamuru 60×38 cm şeklinde ölçüp fazlalık olan kenarlarını kesin. Ardından hamurun alt kısmında her 10 cm’de bir kesik atın ve üst kısmına sağ ve sol baştan 5 cm sonrasında 10’ar cm aralıklarla kesikler atın.
- Kesikleri birbirine doğru birleştirerek üçgen şekilde hamuru kesin. Üçgen hamurlarınızı ortadan hafifçe baskı uygulayarak 3 cm kadar esnetin ve tezgaha koyup sıkıca sarın. Diğer üçgen hamurlar içinde aynı işlemi tekrarlayın.
- Ardından sardığınız kruvasanları tepsiye alarak 27 C’den düşük bir oda sıcaklığında boyutları %60 büyüyene kadar mayalanmaya bırakın.
- Mayalanan hamurlara fırça ile yumurta süt ve tuz karışımı sürün. Bu esnada fırınınızı 200 C’ye ısıtın. Kruvasanları fırına atmadan hemen önce 1 kat daha yumurta karışımı sürüp koyun.
- 200 derecede 7 dakika pişirip fırını 180 dereceye düşürün ve 13 dakika daha pişirmeye devam edin.
- Fırından çıkan kruvasanları oda sıcaklığında soğumaya bırakın ve servis edin.Afiyet olsun.