()

Tüm evi saran, nefis kokusuyla mutlu eden, lezzetiyle damakları şenlendiren kek; hazırlaması son derece pratik hamur işlerinden biridir. Daha çok tatlı olarak tüketilen bu lezzet sebzeli ve peynirli gibi farklı çeşitlerde tuzlu olarak da hazırlanabilir. İyi bir kek, daha dilimlenmeden görünüşünden belli olur. Her yeri eşit olarak kabaran ve  içini çeken bir kek elde etmek için dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar vardır.  Bu noktalar sayesinde kabarmayan, yer yer kabaran ya da kabardıktan hemen sonra sönen keklere veda edebilirsiniz. Siz de kek neden kabarmaz diye merak ediyorsanız sorunun yanıtını yazımızda bulabilir; tam kıvamında pişmiş ve kabarmış kekler yapabilirsiniz. 

Kek Neden Kabarmaz veya Her Yeri Eşit Kabarmaz? 

Kek hazırlarken kullanılan malzemeler, malzemelerin ısısı ve pişirme sıcaklığı gibi pek çok faktör kabarmayı doğrudan etkiler. Kabarmamış bir kek hem görünüm açısından iştah açıcı değildir hem de ideal dokuda olmadığı için  lezzetsizdir. Kekin kabarmamasının farklı nedenleri olsa da kek içinde kullanılacak malzemelerin çok soğuk ya da sıcak olması bunun başlıca nedenlerinden biridir.  Şeker ile yumurtanın iyi çırpılmaması, malzemenin yeterince taze olmaması gibi nedenlerle de kekiniz kabarmayabilir  Kekin eşit kabarmamasının nedeni, kek harcına kabartma tozu ya da karbonat konulduktan sonra bu kabartıcıların harç içinde homojen olarak dağılmamasıdır. Özellikle kabartma tozları, kek harcına elenmeden konulduğunda toz tek yerde topaklanabilir. Bu durum kekin kabarmamasına ya da yer yer kabarmasına neden olabilir. 

Kabaran Kek Neden Söner? 

Kabaran kek, ani ısı değişimi nedeniyle söner. Kek yaparken en sık karşılaşılan problemlerden bir diğeri ise kabaran kekin sönmesidir. Bazen fırın camınızın pişmekte olan kekinizin çok güzel kabardığını kısa süre sonra da hızla söndüğünü gözlemleyebilirsiniz. Bunun sebebi kekin içine koyduğunuz yumurta, süt, yağ gibi sıvı malzemelerin soğuk kullanılmasıdır. Soğuk malzemelerle yapılan kek harcı da soğuk olur.  Soğuk kek harcını, sıcak fırına koyduğunuzda ise kek önce kabarır, sonra hızla söner. Ayrıca kek pişerken fırını açıp pişip pişmediğini kontrol etmek  de ani ısı değişimine ve kabaran kekin sönmesine neden olur. Kek kabartma püf noktaları arasında en dikkat edilmesi gerekenlerden biri ise pişen kekin hemen oda sıcaklığına alınmamasıdır. Kek piştikten sonra fırının ısısını kapatıp keki içeriden çıkarmadan kapağını aralamak, kekin yavaş yavaş ılınmasına sağlar. Ilınmış keki fırından çıkardığınızda sönme problemi yaşamadan tüketebilirsiniz.

5 Pratik Yöntemle Kekinizi Kabartın!

kek-kabartma

Kek yapmak, pek çok insan için kolay olduğu kadar eğlencelidir. Ancak kabarmayan, sönen, içi hamur kalmış ya da fazla kurumuş kekler bu eğlenceli aktivitenin hüsranla sonuçlanmasına neden olabilir. Dikkat edilecek birkaç püf noktasıyla isteyen herkes pastane lezzetinde, puf puf kabarmış lezzetli kekler yapabilir. Kek kabartmak için ne yapılır diye merak ediyorsanız aşağıdaki püf noktalara dikkat edebilirsiniz:

Bütün malzemeleriniz oda sıcaklığında olmalı!

Kek kabartma için en önemli püf noktalarından biri malzemelerin ısısının oda sıcaklığında olmasıdır. Bu nedenle kek harcını hazırlarken buzdolabından yeni çıkmış malzemeleri kullanmak harcın soğuk olmasına ve fırına girdiğinde ani ısı değişimiyle kabarıp sönmesine sebebiyet verir. İyi pişmiş, eşit kabarmış bir kek için kek elde etmek için tüm malzemeleri bir iki saat önceden buzdolabından çıkarabilirsiniz. Kek yaparken sütü ısıtmak da en çok yapılan hatalardan biridir. Sıcak sütü harca koymak kek içinde yer alan yumurtaların pişmesine neden olabilir. Keke konulacak olan süt, 1-2 saat öncesinden bir bardağa konulup oda sıcaklığına gelene dek bekletilmelidir.

Şeker gözden kaybolana kadar çırpın! 

Kekin lezzetini ve kabarmasını etkileyen en önemli faktörlerden biri de şekeri, eriyip gidene kadar yumurta ile çırpmaktır. Yumurta ve şeker homojen bir görünüm alana ve köpük köpük olana dek iyice çırpılmalıdır. Şekeri iyi bir şekilde çırpmak en çok dikkat edilmesi gereken kek kabartma yöntemleri arasında yer alır. Ayrıca çırpma esnasında ortaya çıkan hava kabarcıkları kekin daha iyi bir şekilde kabarmasını sağlar. 

Elek kullanmak şart!

Ne kadar çırparsanız çırpın, kek harcının içindeki un topaklarıyla uğraşmak istemiyorsanız kek yaparken mutlaka un, kakao, vanilya ve kabartma tozu gibi kuru malzemeleri eleyerek kullanmalısınız. Elek kullanmanın en önemli faydası ise elenerek konulan kuru malzemelerin kekin daha iyi kabarmasına yardımcı olmasıdır. Unu elemek, unun keke homojen bir şekilde karıştırılmasını sağlar. Ayrıca kabartma tozunun keke eşit karışmasını sağlamak için de kabartma tozunu elemek gerekir. 

Un ekledikten sonra kek hamurunu çok karıştırmayın!

Kek yaparken malzemeler belirli bir sıra ile eklenir. İlk olarak yumurta ve şeker çırpılır. Ardından yağ, süt, yoğurt gibi tarifte yer alan sıvı malzemeler eklenerek karıştırmaya devam edilir. Tüm sıvılar homojen bir hâle gelene kadar çırpılır. Ayrı bir kapta un, kabartma tozu ve vanilya karıştırılır ve kuru malzemeler elenerek kek harcına eklenir. Kek kabartma teknikleri arasında sayılabilecek bir diğer yöntem ise unu kek harcına ilave ettikten sonra çok fazla karıştırmamaktır. Bu aşamada mikseri düşük ayarda kullanabilir, bir çırpıcı yardımıyla yavaş bir şekilde karıştırabilir veya bir spatula yardımıyla tüm malzemenin birbiriyle bütünleşmesini sağlayabilirsiniz. 

Fırınınızı mutlaka önceden ısıtın!

kek-kabartma

Kek kabartma yöntemleri arasında son aşamada fırın sıcaklığının ayarlanması yer alır. Keki fırına koymadan önce fırını mutlaka önceden ısıtmak gerekir çünkü fırının sıcaklığı kekin kabarıklığına ve dokusuna etki eden en önemli faktörlerdendir. Keki ısıtılmış bir fırına koymak dışının kıtır olmasını sağlarken içinin de ideal pişkinlikte ve yumuşak bir dokuda olmasını sağlar.

Bu yazıyı puanlayın!

Ortalama Puan / 5. Puanlayan Kişi Sayısı:

Bu yazıyı kimse puanlamamış. İlk puanlayan siz olun!

0/5 (0 Reviews)