()

Meyve ve sebzeler, insan vücudu için birçok vitamin ve mineralin temel kaynakları olarak tüketilir. Bahar ya da yaz aylarında yetişen meyveler, kışın tüketilmek için birçok yöntem sayesinde farklı tariflerle karşınıza çıkabilir. Bazı meyveler kurutulup tüketilirken bazılarından ise reçel ya da marmelat yapılabilir. Karpuz meyvesi de bunlardan biridir. Yaz aylarında sıkça tercih edilen karpuz, içerisindeki su miktarının yüksek olması sayesinde yaz mevsiminin bunaltıcı sıcağında ferahlatıcı bir seçenek olur. 

Karpuz, köken olarak kabakgiller familyasındandır. Bu güzel ve tatlı meyve ülkemizde en çok Diyarbakır ve Adana yöresinde yetiştiriliyor olsa da gülle karpuzu ya da Tekirdağ karpuzu gibi değişik karpuz çeşitleriyle de karşılaşmak mümkündür. Yaz mevsiminde beslenme rutinlerinde sıkça yer bulan karpuzun, kabuğu da fayda açısından oldukça verimlidir. Karpuzun kabuğu reçeli nasıl yapılır diye merak ediyorsanız bu yazıda ihtiyacınız olan bilgilere ulaşabilirsiniz. 

Karpuz Kabuğu Reçeli Tarifi

Karpuz kabuğu reçeli için öncelikle karpuz kabuklarının hazır halde bulunması kolaylık sağlar. Reçel yapım aşamasında ise birkaç malzemeye daha ihtiyacınız vardır.

Karpuz Kabuklarının Hazırlanması

Karpuz kabuğu reçeli yapımı öncesinde ilk olarak meyvenin kabuğunu, iç kısmından ayırarak işe başlayabilirsiniz. İçi alınmış karpuz kabuklarının yeşil dış kısmını da soyduktan sonra karpuz kabuklarını küp şeklinde doğrayarak derin bir kasede biriktirebilirsiniz. Ardından kaseye aldığınız karpuz kabuklarının üzerine, karbonat ile karıştırılmış suyu dökerek en az 4 saat buzdolabında bekletin. Dilerseniz bir gece boyunca da buzdolabında bekletebilirsiniz. 

Reçel Yapımı

Karpuz kabuklarını süzdükten sonra kaynar suda yaklaşık 4 dakika kadar haşlayın. Ayrı bir tencereye su, şeker, limon kabuğu ve karanfili orta ateşte kaynamaya bırakın. Kaynayan suyun içerisine karpuz kabuklarını ekleyin. Kabukları ekledikten sonra kaynamaya bırakın. Karpuz kabukları yavaş yavaş suyunu çekmeye başlayınca üzerine limon suyunu ekleyin. Limon suyunu ekledikten sonra 10 dakika daha pişirin. Kaynar halinden çıktıktan sonra kavanozlara alarak muhafaza edebilirsiniz.

Karpuz Kabuğu Reçeli Püf Noktaları

Karpuz kabuğu reçeli püf noktaları, reçeli yaparken; daha lezzetli bir sonuç almanıza yardımcı olur. Karpuz kabuğu reçelini kaynatırken derin bir tencere kullanabilirsiniz. Daha iyi bir kıvam için tencerenin kapağını kapatmadan pişmeye bırakabilirsiniz. Tencerenin kapağını  kapatmak, pişme sırasında reçel renginin koyulaşmasına sebep olabilir. Karpuz kabuklarının ezilmemesi ve parçalanmaması için karıştırmadan pişirmeye bırakın. Kıvamı yavaşça koyulaşan reçelin suyundan alarak tabağa damlatın. Damlattığınız reçel, su gibi geniş bir alana yayılmıyorsa kıvamı ideal yoğunluktadır. 

Limon suyu yerine limon tuzu da tercih edebilirsiniz. Eğer yaptığınız karpuz kabuğu reçeli sonradan şekerlendiyse, tencerede 5 dakika kadar kaynatarak ilk günkü kıvamına ve tadına tekrar ulaşabilirsiniz. Muhafaza etmek için kullanacağınız kavanozları sterilize edebilirsiniz. Bunun için sıcak su içerisinde kavanozları ve kapaklarını kaynatabilirsiniz. Reçelin küflenmeye karşı dayanıklı olmasını isterseniz, reçel piştikten 10 dakika sonra kavanozlara koyabilirsiniz. Ardından kavanoz kapaklarını sıkıca kapatıp ters çevirin. Bu yöntemler ile karpuz kabuğu reçeli nasıl olur sorularına kolayca yanıt bulabilirsiniz.

Karbonat Kullanımı

Karpuz kabuğu reçeli yapmadan önce karpuz kabuklarını karbonatlı suda en az 30 dakika kadar bekletmek gerekir. Yapacağınız bu işlem, karpuz kabuklarının sert yapısını yumuşatarak reçelin kıvamının ideal yoğunlukta olmasına yardımcı olur.

Karbonatlı karpuz kabuğu reçeli yaparken karbonat kullanmak isteğe bağlıdır. Karbonat, karpuz kabuklarının daha yumuşak olması için tercih edilebilir. Karbonat kullanmayı düşünürseniz, karpuz kabuklarını karbonatlı suda beklettikten sonra iyice durulamak önemli bir detaydır. Genelde, bir litre suya bir çay kaşığı karbonat ekleyerek ideal ölçüyü yakalayabilirsiniz. 

Kireçte Karpuz Kabuğu Reçeli Tarifi

Kireçte reçel yapmak, Akdeniz’de yaygın olan bir gelenektir. Kireçte karpuz kabuğu reçeli tarifi için bazı yöntemlerden faydalanabilirsiniz. Reçel yapmak istenilen meyve ya da sebzelerin direkt kireçle buluşmaması en dikkat edilmesi gereken aşamadır. Karpuz kabuğu reçeli yaparken de karpuz kabuklarının direkt kireçle temas etmesi insan sağlığı açısından risk oluşturabilir. Reçel yapmadan kireç hazırlamak için kireçle suyu karıştırıp bir gece boyunca bekletmek gerekir. 

Dibe çöken kirecin üstündeki su ayrı bir kaba alınarak karpuz kabukları ile birleştirilir. İçerisinde kireç tortusu bulunan su ise kullanılmadan atılır. Eğer kireçli su, meyve ile temas ederse meyveyi karartır. Kireçten ayrılan su karpuz kabuğuyla buluştuktan sonra kabuğun sertliğine bağlı olarak su içerisinde 18-48 saat aralığında bekletilir. Pişirme işlemi ise diğer malzemeler de eklendikten sonra bekleme süresi sonunda gerçekleştirilir. Kireçte karpuz kabuğu reçeli pişirmek ne kadar zahmetli görünse de sonucunda elde ettiğiniz reçelin tadı, damağınızda bir lezzet şöleni yaratabilir.

Düdüklüde Karpuz Kabuğu Reçeli

Karpuz kabuğu reçeli yaparken daha hızlı sonuca ulaşmak için düdüklü tencere kullanabilirsiniz. Düdüklüde karpuz kabuğu reçeli yaparken dikkat etmek gereken nokta ise düdüklü tencereye su eklememektir. Karpuz kabukları, kendi suyunu bırakacağı için rahatlıkla pişirilebilir. Eğer şekerin tam erimediğini görürseniz birkaç kez kabukları ezmeden karıştırabilirsiniz. Ardından tüm malzemeleri ekledikten sonra orta ateşte kaynamaya başlayan tencerenin kapağı kapatılır. Düdüklü tencereden buhar çıktığını gördükten 4-5 dakika sonra ocağın altını kapatabilirsiniz. Daha sonra tencerenin tüm buharı çıktıktan sonra kapağını açıp, karpuz kabuğu reçelini kavanozlara doldurarak muhafaza edebilirsiniz.

Karpuz Kabuğu Ne Kadar Kaynatılır?

Karpuz kabuğu reçeli yaparken seçeceğiniz tencere pişirme süresinde farklılıklara sebep olabilir. Normal çelik bir tencerede reçeli yaparken yaklaşık 40-45 dakika kadar kaynatabilirsiniz. Düdüklü tencereyi tercih ederseniz ortalama 20 dakika kaynatmak, karpuz kabuğu reçelinin pişmesi ve ideal kıvama ulaşmak için yeterli bir süre olur.

Bu yazıyı puanlayın!

Ortalama Puan / 5. Puanlayan Kişi Sayısı:

Bu yazıyı kimse puanlamamış. İlk puanlayan siz olun!

0/5 (0 Reviews)