()

Karides tempura geleneksel Japon mutfağının eşsiz tarifleri arasında yer alır. Japon mutfağı, ülkenin bulunduğu konum bakımından deniz mahsulleri ile ünlü bir ada ülkesidir. Denizlerle çevrili olmasının yanında Japon mutfağını zengin kılan sokak lezzetleri çeşitliliğidir. Atıştırmalıklar üzerine kurulu yemek kültüründe karides tempuranın önemli bir yeri bulunur.  Karides tempura, sınırlarını ülke dışına çıkarıp tüm dünyaya yayılan yiyeceklerdendir. Yerel bir lezzet olmasına karşın, karides tempura tarifi pek çok kişinin damak tadına uyar. İri ve taze karidesler, özel tempura sosuna batırılıp kızartılarak sıcak servis edilir. Sıcak tüketilmesi ve karides tempura sos, lezzeti katlayan en önemli unsurlardır. Siz de herkesin beğenisini kazanacak karides tempura nasıl yapılır, merak ediyorsanız; özel sos tariflerini derlediğimiz bu yazı, sizler için bir rehber olabilir.

Karides Tempura Nedir? Nasıl Yapılır?

Karides, Türk mutfağında daha çok güveç ve tava pişirme teknikleriyle sebzelerle birlikte tüketilir. Karidesli makarna ise en çok bilinen karidesli tarifler arasındadır. Siz de misafirlerinizi şaşırtmak istiyorsanız tempura karides ne demek, öğrenerek işe başlayabilirsiniz. Tempura, karides dışında da farklı balık türleri ve tavuk etiyle de hazırlanabilen özel bir kızartma harcıdır. Un, baharat karışımının yumurta ve su ile karıştırılarak elde edilen hamura tempura denir. Karideslerin tempura hamuruyla harmanlanıp kızartılmasıyla karides tempura pişirilir. Tempura karides nasıl yapılır, bunun iyi öğrenilmesi için aşağıdaki belli başlı püf noktalara dikkat edilmesi önerilir: 

  • Öncelikle tempura yapılacak karideslerin taze ve iri olmasına özen gösterilir. Dondurulmuş pembe karidesler ve soyulmuş jumbo karidesler, tempura tarifi için başarılı bir seçim olabilir. 
  • Temizlenmiş karideslerin tuzlu suda 10 ila 15 dakika bekletilmesi, mikropların arındırılması açısından önem taşır. 
  • Tempuranın yoğun olmasını istediğiniz baharatlar un ile karıştırılır.
  • Un, su ve yumurta bir bulamaç haline getirilir.
  • Tempura harcına bulanan karidesler kızartılır.

Karides Tempura Sos Nasıl Hazırlanır?

Karides tempura sos içerisine eklenen baharatlar ile lezzetine çeşitlilik katılabilen bir tariftir. Uzak doğu mutfağında pişirilmiş gibi karides tempura tarifinde kullanılacak malzemelerin oranı 500 g karides için  şöyledir:

 


Nişasta, un ve baharatlar karıştırılır. Ardından bir adet yumurta çırpılarak un karışımına eklenir. İstenen akışkan kıvama gelene kadar soda eklenir. Tempura sosunun soğuk olmasına dikkat edilir. Bu sebeple harca eklenen sodanın buzdolabında bekletilmiş olması tavsiye edilir. Dilerseniz soğukluğu korumak için sosu hazırlayacağınız kabı içi buz dolu bir kasenin içine koyarak karışımı hazırlayabilirsiniz. Tempura hamurunun akışkanlığı hafif ve tüm karidesi kolayca kaplayacak kıvamda olmalıdır. Kızartma yağında ayçiçek yağı, susam yağı tercih edilebilir. 

Farklı Karides Tempura Önerileri

karides tempura

Tempura hamurunun doğru kıvamda hazırlanışı öğrenildiğinde artık dışı çıtır, içi yumuşak ve sulu karides tempuraları farklı lezzetlerle harmanlamak oldukça kolaydır. Karides tempurayı farklı dip soslarla ve yanına yakışacak sebze, meyvelerle sunabilirsiniz. 

Acılı Karides Tempura

Acılı  tatları sevenler için acılı karides tempura tarifi ideal yemekler arasındadır. Acılı karides tempuranın hazırlanışı klasik tempura sosu ile aynıdır. Acısı, karides tempuranın yanında servis edilen özel sostan gelir.  Acılı dip sosun içinde mayonez, sriracha sosu ve bal bulunur. Tatlı ve acının harmanlandığı bu eşsiz karışım, çıtır karides lezzetini ikiye katlar. Serviste karideslerin yanına ekleyeceğiniz frenk soğanları ise acı sos ile lezzet uyumu yakalar. 

Jumbo Karides Tempura Tarifi

Jumbo karides tempura tarifi, diğer tempura tariflerinden farklı olarak iki pişirme işlemi ister. Ayıklanmış jumbo karideslerin tempura harcına bulanmadan önce haşlanması önerilir. Suda haşlanan jumbo karidesler daha sonra tempura hamuruyla karıştırılıp kızgın yağda kızartılır. Tercihe göre haşlamadan da jumbo karidesler, tempura sos ile harmanlanıp kızartılabilir. Eğer jumbo karidesler kızartma öncesi haşlanacaksa ortalama 3-4 dakika kaynar suda durması yeterlidir. 

Zencefilli Karides Tempura

Uzak Doğu mutfağından usta bir aşçının elinden çıkmışçasına lezzetine doyamayacağınız özel bir lezzet, zencefilli karides tempura tarifidir. Zencefilli karides tempura tarifinde vanilya, tarçın, zencefil ve zeytinyağı kullanılır. Hazırlanışında karidesleri tuzlu suda bekletip duruladıktan sonra, rendelenmiş 1 adet zencefil ve 1 adet çubuk vanilya karideslerle karıştırılır. Karışıma ½ tarçın ve zeytinyağı eklenerek karideslere sosun içerisinde yaklaşık 1 saat bekletilir. Daha sonra tempura hamuruna bulanan karidesler kızartılır. 

Avokadolu Karides Tempura

Avokadolu karides tempura, ezilmiş avokadoya lime ya da limon suyu ve rendelenmiş sarımsak ekleyerek elde edilen avokado sos ile servis edilir.  Avokadonun yağlı kıvamının ekşi ve acı tatlarla harmanlandığı bu tarifte, avokado sos çıtır karides tempuraya iyi bir eşlikçi olur.

Mango Soslu Karides Tempura

Mango soslu karides tempura için olgunlaşmış yumuşak mangolar seçilir. Mangolar ezilip püre haline getirilir. Ayrı bir kapta su, sirke, şeker, tuz, kimyon ve dilimlenmiş taze zencefil 10 dakika kadar kaynatılır. Mango püresinin içine kıvamı bozulmayacak şekilde zencefilli su karışımından eklenir. Mango soslu karides tempura tatlı ve ekşi lezzetleri bir arada deneyimlemeyi sevenler için önerilir. 

Ginger Soy Soslu Karides Tempura

karides tempura

Uzak Doğu mutfağında soya sosu vazgeçilmez eşlikçiler arasında yer alır. Kendine has tuzlu ve ekşi bir tadı olan soya sosu, rendelenmiş taze zencefil, şeker ve sirke ile birlikte kaynatılır. Sıvı bir dip sos olan ginger soy sos, karides tempuralar pişirildikten sonra sıcak servisle sunulur. Çıtır karides tempuralar ginger soy sosa batırılarak yenilir. Ginger soy sos,  diğer karides tempura soslarına kıyasla daha tuzludur. Hazırlanmadan önce damak tadınızı ve soya sosuna alerjiniz olup olmadığını göz önünde bulundurarak bu tarifi deneyebilirsiniz. 

Baharatlı Yoğurtlu Soslu Karides Tempura

Japon mutfağının Türk mutfağında yeniden yorumlandığı baharatlı yoğurtlu sos, altın rengi kızarmış karideslerin yanına en çok yakışan lezzetlerdendir. Baharlı yoğurtlu soslu karides tempura öncelikle karidesler tüm tempura tariflerindeki gibi pişirilir. Baharatlı yoğurtlu sos için gerekli malzemeler şu şekildedir:

  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı limon suyu
  • 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • Taze otlar (Tercihe göre nane, dereotu veya maydanoz)

Hazırlanışında yoğurdun içine rendelenmiş sarımsak, limon suyu ve tüm baharatlar eklenir. En son taze otlar eklenerek sos hazırlanır. Karides tempuraların yanında servis edilir. 

Siz de klasik tariflerin ötesine geçerek yemek zevkinize göre farklı soslarla  karides tempura tariflerini deneyebilirsiniz.

Bu yazıyı puanlayın!

Ortalama Puan / 5. Puanlayan Kişi Sayısı:

Bu yazıyı kimse puanlamamış. İlk puanlayan siz olun!

0/5 (0 Reviews)