()

Herhangi bir İtalyan’ı çevirip ülkesinin geleneksel yemeklerini saymasını isteseniz muhtemelen ilk sıralarda Osso Bucco’ya yer verir. Osso Bucco; sebzeler, beyaz şarap ve et suyu ile yavaşça pişirilen ve genelde dana inciği ile yapılan İtalyan yemeğidir. Yemeğe hem taze hem de ferah bir tat kazandıran gremolata isimli garnitürle servis edilen Osso Bucco, son derece doyurucu olmasıyla bilinir. Peki, Osso Bucco etin neresi? Siz de bu leziz tarifi merak ediyorsanız mutlaka içeriğin devamını okuyun!

Osso Bucco Nedir? Dana Osso Bucco Hayvanın Neresi?

İtalyancada “Delikli kemik” anlamına gelen Osso Bucco, dana inciklerinin beyaz şarap ve domatesle birlikte zengin bir et suyunda kızartılmasıyla yapılan doyurucu İtalyan yemeğidir. Taze maydanoz, limon kabuğu rendesi ve sarımsakla yapılan gremolata isimli garnitürle servis edilen bu leziz yemeği duyanlar ilk olarak “Osso Bucco hayvanın neresi?” diye sorar. Bu yemek, dananın bacak kısmının alt bölgesinden elde edilen etle yapılır. Dana incik olarak bilinen bu etler, yuvarlak şekilde kesilir ve ortalarında da büyük parça bir kemik bulunur. Osso Bucco için kullanılan bu etteki kemik, yavaş pişirme yöntemi tercih edilen bu yemeğin kıvamı için büyük öneme sahip çünkü bu pişirmenin sonucunda hem et çok iyi yumuşar hem de kemikten sızan ilik ve kolajen, yemeğin sosunu zenginleştirir.

Özel pişirme yöntemi sayesinde etin kendine has lezzetinin daha da ön plana çıktığı Osso Bucco yemeğinde olmazsa olmaz malzemelerden biri şarap olsa da bu malzemenin Türk mutfağında pek de yeri yok. Bu nedenle siz tarifi yaparken su ve sirke karışımından destek alabilirsiniz. Bu sayede kendi damak tadınıza ya da kendi alışkanlığınıza uygun şekilde tarifi hazırlayabilirsiniz. Eğer hazırsanız, Osso Bucco tarifi için kolları sıvayın!

Osso Bucco Nasıl Yapılır?

Kendine has yapım tekniğiyle dikkat çeken Osso Bucco, yiyen herkesi kendine hayran bırakır. Sebzeler ve etin uyumunun sosla tamamlandığı bu yemek çoğunlukla risotto ya da kremamsı dokuda polenta ile servis edilir. Etin üzerindeki gremolata dokunuşu ise ara ara sizi ferahlatır.

Hazırlanışı

Osso Bucco yapımı için şu aşamaları takip edebilirsiniz:

  1. Dana incikleri tuz ve karabiberle güzelce ovduktan sonra her iki taraflarını boşluk kalmayacak şekilde una bulayın.
  2. Geniş bir tencerede zeytinyağını ısıtarak devam edin. Orta ateşte ısınan zeytinyağında etlerin her iki tarafını altın rengini alana dek kızartın. Daha sonra etleri ayrı bir tabağa alın.
  3. Aynı tencereye soğanı, kerevizi ve havucu ekleyin. Yaklaşık 10 dakika boyunca sebzeler yumuşayana kadar pişirmeye devam edin.
  4. Sebzeler yumuşadıktan sonra sarımsağı ekleyin ve karıştırın.
  5. Yaklaşık 1 dakika boyunca sarımsaklar da sotelenince beyaz şarabı ya da tercihen su-sirke karışımını ekleyin.
  6. Alkolün veya sirkenin buharlaşmasını bekledikten sonra domates püresi, dana et suyu, kekik ve defne yaprağını da ekleyerek pişirmeye devam edin. Kaynamaya başlayınca altını kısmayı unutmayın.
  7. Kaynayan karışıma dana incikleri de ekledikten sonra en kısık ateşte ve tencerenin kapağı kapalı olacak şekilde 1,5-2 saat boyunca etler yumuşayana kadar pişirin.
  8. Tenceredeki sos iyice koyulaştığında yemeğiniz hazır demektir. Eğer sos çok cıvıksa bir süre daha pişirebilirsiniz.
  9. Yemeğiniz piştikten sonra limon kabuğu rendesi, ince doğranmış sarımsak ve kıyılmış maydanozları karıştırıp tabağa aldığınız yemeğin üzerine gezdirin.
  10. Yemeğinizi risotto ya da polenta ile servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!

Hindi Osso Bucco

Dana Osso Bucco kadar hindi Osso Bucco’yu da duymuşsunuzdur. Genellikle hindi buttan yapılan bu versiyon, kırmızı et tüketemeyenler tarafından sık sık tercih edilir. Orijinal tariften en büyük farkı dana eti yerine hindi eti kullanılmasıdır. Diğer malzemeler çoğunlukla aynı kalır. Et suyu yerine hindi suyu ya da tavuk suyunun kullanıldığı hindi Osso Bucco, daha hafif lezzetleri sevenlerin de favorisidir. Dana Osso Bucco için verilen yukarıdaki tarifi, eti ve et suyunu değiştirerek uyarlayabilir ve leziz bir hindi Osso Bucco hazırlayabilirsiniz.

Hindi eti dana etine göre hızlı pişeceğinden, etleri koymadan önce sosu daha uzun süre pişirerek koyulaşmasını sağlayabilir; daha sonra etleri koyarak pişirmeye devam edebilirsiniz. Aynı zamanda sosun daha hızlı koyulaşması için 1 yemek kaşığı un da kullanabilirsiniz. 

Besin Değerleri:

Bir porsiyon dana Osso Bucco, yaklaşık 540 kaloridir. Bu yemek, 39 gram protein, 28 gram yağ ve 17 gram karbonhidrat içerir.

Bu yazıyı puanlayın!

Ortalama Puan / 5. Puanlayan Kişi Sayısı:

Bu yazıyı kimse puanlamamış. İlk puanlayan siz olun!

0/5 (0 Reviews)