()

Meksika mutfağının dünyaya armağan ettiği en önemli lezzetlerden biri Guacamole sos. İçerisindeki malzemelerin birbiriyle uyumu sayesinde yiyen herkesi kendine hayran bırakan bu sosun tarifi de oldukça özel. Avokadonun kremsi dokusu, lime suyu ve taze sebzelerle hazırlanan Guacamole, hem sağlıklı hem de oldukça lezzetli. Özellikle içerisinde avokadonun getirdiği zengin yağ içeriği,  vücudunuzun yağ açısından pek çok ihtiyacını karşılayabilir. İster tortilla cipsleriyle atıştırmalık olarak; ister de farklı yemeklerin yanında servis edilebilen Guacamole, sofranıza canlılık katacak! Peki, Guacamole sos nedir? Guacamole sos nerede kullanılır? Yapımından püf noktalarına kadar tüm detaylarıyla Guacamole sos rehberi şimdi sizlerle!

Guacemole

Guacamole Sos Tarifi için Malzemeler

Geleneksel Guacamole sos tarifi incelendiğinde birkaç temel malzemenin yeterli olduğu görülür. Sizler ise damak zevkinize göre sosun içeriğini dilediğiniz gibi değiştirebilir ve zenginleştirebilirsiniz. Temel malzemelere ise kesinlikle dokunmamanız gerek. Bu temel malzemeler arasında en başta olgun avokadolar var. Avokadoya ise lime suyu, domates, kişniş ve soğan eşlik eder. Acı yiyecekleri sevenler içerisine biraz jalapeno biber katarken kimileri ise sarımsak ya da çok çeşitli baharatlar kullanır.

 

Guacamole dip sos tarifini kendi damak zevkinize göre şekillendirmeden önce tekniği iyi anlamanız gerek. Bunun için önce malzeme listesini incelemelisiniz.

 

Guacamole sos içindekiler:

 

  • 3 adet olgun avokado
  • 1 kırmızı soğan
  • 1-2 diş sarımsak
  • 1 domates
  • Taze kişniş
  • 1 lime suyu
  • Tuz
  • Jalapeno biberi (İsteğe bağlı)

 

En lezzetli Guacamole sos yapımı için bu malzemeler yeterli. Şimdi sırada bu leziz malzemeleri buluşturmak var!

Guacemole

Guacamole Sos Tarifi Nasıl Yapılır?

Guacamole sos yapımı için şu aşamaları takip edebilirsiniz:

 

  • Öncelikle 3 adet olgun avokadoyu ikiye bölerek başlayın.
  • Böldüğünüz avokadoları kabuğundan kaşık yardımıyla sıyırın. Dilerseniz kabuğu soymayı da tercih edebilirsiniz.
  • Çekirdeğini çıkarıp karıştırma kabına aldığınız avokadoları çatal kullanarak istediğiniz pürüzsüzlüğe ulaşana kadar ezin.
  • Hafifçe ezdiğiniz avokadoların içerisine incecik doğradığınız soğanı ekleyin.
  • Domatesleri de küçük küpler halinde doğrayıp karışıma dahil edin. Damak zevkinize göre domatesin kabuklarını da soyabilirsiniz.
  • Kişnişi de incecik doğrayıp karıştırma kabına alın.
  • Karışımın üzerine jalapeno biberi, sarımsak, limon suyu ve tuzu ekleyip güzelce harmanlayın
  • Malzemeler birbiriyle bütünleştiğinde Guacamole sosunuz hazır demektir.

 

Guacamole sos yapımı işe bu kadar kolay. Peki, dikkat etmeniz gereken püf noktaları neler? Eğer merak ediyorsanız okumaya devam edin!

Guacamole Sos Tarifinin Püf Noktası Nedir?

Her tarifte olduğu gibi Guacamole sos tarifinde de bazı püf noktaları var. Meksika’yı anımsatacak En az Meksikalılar kadar lezzetli bir Guacamole sos yapmak istiyorsanız bu püf noktalarına dikkat etmeniz gerekebilir. Püf noktalarına dikkat ettiğiniz takdirde daha ilk yapışta bile en iyi sonucu elde edebilirsiniz.

 

İşte en iyi Guacamole sos tarifi için önemli püf noktaları:

 

  • Mükemmel guacamole yapmanın püf noktası yeterli olgunluktaki avokadoları kullanmaktır. Avokadolar yeterince olgun değilse sosunuz büyük ihtimalle tatsız ve sert olacaktır. Çok olgun avokadolar kullanırsanız da sosunuz sulanabilir ve bozuk bir tada sahip olabilir. Bu nedenle ideal olgunluğa dikkat etmeniz önemlidir.
  • Avokadonun olgunluğunu basit bir yöntemle anlayabilirsiniz. Eğer avokadonun dışına hafifçe bastırdığınızda kabuk içeri girmiyorsa avokado olgun değil demektir. Hafifçe içeri giriyorsa yeterince olgunlaştığını gösterir. Parmağınız bir anda çok fazla içeri giriyorsa avokadonuz ya çok olgunlaşmıştır ya da içerisinde çürüme meydana gelmiştir.
  • Guacamole sosun bir diğer püf noktası avokadonun kesim tekniği. Avokadoyu dilimlemek için önce keskin bir bıçakla uzunlamasına bölmeniz gerek. Çevirip ikiye ayırdığınızda çekirdeğin tamamı tek tarafta kalmalı. Bıçağınızı çekirdeğe geçirip çekirdeği çıkardıktan sonra kaşık kullanarak meyvenin içini kabuğundan ayırabilirsiniz.
  • Guacamole sosta genelde Meksika’da sıkça tercih edilen sarı soğanlar kullanılır. Siz daha yumuşak soğan tadı için kırmızı soğan da tercih edebilirsiniz.
  • Sosunuzun sulanmaması için kullandığınız domates çeşidine dikkat etmeniz önemli. Çok yumuşak olmayan ve su oranı düşük olan domatesleri kullanabilirsiniz.
  • Guacamolenin içerisine taze sıkılmış limon suyu şart. Kesinlikle hazır satılan limon sularını kullanmamalısınız.
  • Sosta sarımsak şart değil. Damak zevkinize göre sarımsağı artırıp azaltabilir ya da dilerseniz malzeme listenizden tamamen çıkarabilirsiniz.

 

Tüm bu püf noktalarına dikkat ettiğinizde leziz mi leziz Guacamole sosunuz sizi bekliyor olacak.

Guacemole

Guacamole Sos Ne ile Yenir?

Çok yönlü lezzetlerden biri olan Guacamole’yi pek çok yemekle tüketebilirsiniz. Çoğunlukla dip sos olan Guacamole’nin klasik eşlikçilerinden biri tortilla cipsidir. Özellikle film gecelerinde ya da maç akşamlarında sos ve cips ikilisi son derece uyumludur. Meksika mutfağının olmazsa olmazlarından tacos ve burrito tariflerinde de Guacamole tercih edilir. Guacamole’nin tüketildiği diğer besinler ise şunlar:

 

  • Izgara et, tavuk veya sebzelerle hazırlanan fajitalar
  • Eritilmiş peynirle dolu quesadillalar
  • Hamburgerler
  • Sandviçler
  • Haşlanmış yumurta
  • Ekmek üstü lezzetler
  • Tostlar

 

Yaratıcılığa en açık dip sos çeşitlerinden biri olan Guacamole’yi dilediğiniz her yemeğin yanında tüketebilir; yemeklerinize ferahlık katabilirsiniz.

Bu yazıyı puanlayın!

Ortalama Puan / 5. Puanlayan Kişi Sayısı:

Bu yazıyı kimse puanlamamış. İlk puanlayan siz olun!

0/5 (0 Reviews)