Gnocchi (Niyokki) Tarifi, Gnocchi Nasıl Yapılır?
Son derece kolay yapımıyla öne çıkan gnocchi (niyokki) tarifi İtalyan mutfağının eşsiz lezzetleri arasında yer alır. İtalyan makarnası tariflerinden birini deneyerek öğünlerinizde âdeta bir şef tabağı hazırlayabilirsiniz. Bir makarna çeşidi olan gnocchi, dokusunun yumuşaklığı ve farklı aromalarda yapılabilen sosu ile sofralarınıza enfes dokunuşlar yapmanızı sağlar. Gnocchi, içerisinde haşlanmış patatesin bolca yer aldığı makarna olarak da bilinir. Farklı tatları bir araya getiren Gnocchi (niyokki) tarifi ile sevdiklerinize leziz ikramlar sunabilirsiniz.
İtalyan mutfağı klasiklerinden gnocchi (niyokki) tarifi ile Türk mutfağında yer alan mantının benzer olduğunu söylemek mümkün. Gnocchi içi boş şekilde ve sosla servis edilir fakat mantıda iç dolgusu bulunur. İtalyan mutfağının bu lezzetli tarifini yapmak için malzemeleri özenle seçmek ve püf noktalarına dikkat etmek oldukça önemli. Ayrıca Gnocchi tarifinde kullanılan sos seçenekleri çok çeşitli olduğu için hazırlayacağınız sosu damak tadınıza göre seçebilirsiniz. Sık tercih edilen sos genellikle domatesli olsa da fesleğenli, kremalı, peynirli gibi birçok farklı notalara sahip soslar hazırlayabilirsiniz. Aynı zamanda bu malzemeleri farklı şekillerde harmanlayarak damak tadınıza uygun soslar elde edebilirsiniz. Gnocchi nasıl yapılır sorusunun yanıtını arayanlar için işte, ayrıntılı tarif…
Gnocchi Yapımı, Gnocchi Nasıl Yapılır?
Leziz bir Gnocchi (niyokki) tarifi için tüm adımları atlamadan uygulamanız oldukça önemli. Bu sayede enfes bir yemek alternatifi olan bu makarnayı ortaya çıkarabilirsiniz. Eksiksiz bir gnocchi (niyokki) hazırlamak için malzemelerin hepsini en orijinal hâliyle mutfağınıza taşımanız gerekir. Gnocchi yapımı için öncelikle patatesleri bir tencereye alarak kabuğunu soymadan haşlamaya başlayabilirsiniz. Derin bir tencere seçerek patateslerin üstünü geçene kadar soğuk su ekleyebilirsiniz. Kabuklu patatesleri bol tuzlu su ile birlikte yumuşayana kadar haşlayabilirsiniz. Orta ateşte kaynayana dek haşlanan patatesleri alıp sıcağı gittikten sonra kabuklarını soymaya başlayabilirsiniz. Patatesleri ince bir tel süzgece alarak süzgeçten geçirebilirsiniz. Bu sayede ezerek geçirdiğiniz patatesler pürüzsüz bir kıvam alır. Bu yöntemi kullanmak istemiyorsanız patatesleri rendeleyebilirsiniz. Gnocchi (niyokki) tarifinde diğer aşamaya geçmeden önce patateslerin soğumasını beklemeniz gerekir.
Patatesler soğuduktan sonra un serpilmiş tezgaha patatesleri alın. Patateslerin üzerine yumurta sarısını ekleyin. Tuz ve karabiberi de bu aşamada ekleyebilirsiniz. Sonrasında ise unu eklemeye başlayabilirsiniz. Unu eklerken tarifteki orana uymaya özen gösterin. Unu kontrollü olarak ekleyerek kıvamı daha iyi tutturabilirsiniz. Tüm malzemeler eklendikten sonra yoğurmaya başlayın. Hamur pürüzsüz bir kıvam alana kadar yaklaşık 2 dakika yoğurun. Ele yapışmayan bir hamur elde ettiğinizde patatesleri dinlenmeye alın. Dinlendikten sonra hamuru ince bir rulo hâline getirmeniz gerekir. Rulo hâline gelen hamurdan küçük parçalar keserek yaklaşık 1-1.5 cm boyutunda gnocchi hamurları elde edebilirsiniz.
Kendine has bir şekli olan gnocchi için şekillendirme aşamasına özen göstermelisiniz. Kesilen küçük parçaları şekillendirmek için bir çatal kullanabilirsiniz. Çatalın ters tarafını küçük parçalar üzerinde yuvarlayarak şekillendirebilirsiniz. Çatal dışında gnocchi şekil verme tahtası ya da tırtıklı bir aparattan yardım alabilirsiniz. Gnocchilerin üzerinin tırtıklı oluşu, sosunu daha iyi çekmesine olanak tanır. Şekillendirirken ellerinizi ve aparatı unlayabilirsiniz. Unlama işlemini yapmak, hamurun ellerinize yapışmasını önler.
Şekil verme işi bittikten sonra derin bir tencere içerisinde eklediğiniz suda kaynatmaya başlayabilirsiniz. Tuz atılan suyun içerisinde yaklaşık 2 dakika kadar pişirebilirsiniz. Kaynamış suya makarnaları tek tek atarak makarnaların yapışmasını engelleyebilirsiniz. Gnocchi (niyokki) tarifi için önemli püf noktalarından biri de tencerenin kapağını kapatmadan pişirmeye bırakmak olur. Bu sayede gnocchilerin piştiğini suyun üzerine çıkmalarından anlayabilirsiniz. Bu aşamada bir kevgirden yardım alarak pişen gnocchi hamurlarınıi kolayca çıkarabilirsiniz. Böylece iyi pişmiş lezzetli gnocchilere ulaşabilirsiniz.
Niyokki tarifi hazırlarken bazı tariflerde domatesli sos kullanıldığını görebilirsiniz. Domatesli lezzetleri seviyorsanız niyokki tarifine domatesli bir sos da ekleyebilirsiniz. Domatesli sos için öncelikle domatesleri rondodan geçirerek işe başlayın. Daha sonra bir tavanın içerisinde zeytinyağı ve iri iri doğradığınız sarımsakları buluşturun. Sarımsakların kokusu çıktığında püre hâline getirdiğiniz domatesleri de ekleyebilirsiniz. Sonrasında salçayı ekleyerek tüm malzemeleri karıştırmaya devam edin. Tüm karışımı yaklaşık 5 dakika kadar pişirin ve lezzetlendirmek için karabiber ve tuz ilave edin. Kaynama noktasına geldiğinde sosun altını kapatabilirsiniz.
Sos hazır olduktan sonra pişen makarnaları sos ile tekrar harmanlayabilirsiniz. Böylece tatların iç içe geçerek daha çok lezzet vermesini sağlayabilirsiniz. Pişirme işlemleri tamamlandığında ateşten alabilirsiniz. İsterseniz sosla birlikte pişirme aşamasını atlayarak sosu direkt gnocchilerin üzerine dökerek de servis edebilirsiniz.
Servis tabağına aldığınız gnocchileri ayrıca çeşitli besinler kullanarak süsleyebilir, daha gösterişli bir sunum yapabilirsiniz. Enfes tada sahip gnocchi (niyokki) tanelerini fesleğen yaprakları ya da peynir ile lezzetlendirebilirsiniz. İşte, tadı ve görüntüsüyle iştah açan gnocchiler hazır! Afiyet olsun.
Besin değerleri (100 g için):
Kalori: 130-150 kcal
Karbonhidrat: 25-30 g
Protein: 3-4 g
Yağ: 0-1 g
Sodyum: 10-20 mg
Kolesterol: 10-15 mg
Lif: 1-2 g