Gaziantep Usulü Nohut Dürüm Tarifi
Her ne kadar Gaziantep denildiğinde akla kebaplar ya da baklavalar gelse de şehrin mutfağı sadece bunlarla sınırlı değildir. Gaziantep’te nohut dürüm tarifi de oldukça popülerdir. Ekonomik, besleyici ve pratik bir lezzet olmasıyla öne çıkan nohut dürüm, hemen hemen her damak zevkine hitap eder. Özellikle doyurucu olmasıyla öne çıkan nohut dürüm tarifi, Gaziantep’in gizli lezzetleri arasında yer alır. Sokak lezzetleri denildiğinde Gaziantep’te akla ilk gelen tarifler arasında bulunur. Genel olarak nohut dürüm tarifi, nohutların baharatlarla karıştırılarak ince bir lavaş ekmeği arasına sarılmasıyla servis edilir. Oldukça kolay ve pratik olmasıyla öğrenciler arasında da popülerdir.
Nohut dürüm, Türk mutfağının önemli lezzetleri arasında yer alır. Gaziantep’in kültürel geçmişi ve baharatlar söz konusu olduğunda sahip olduğu deneyim, nohutu da farklı bir forma sokmalarına olanak tanır. Genellikle sıcak bir şekilde servis edilen nohut dürüm tarifi, farklı ve doyurucu lezzetler arayan kişiler için iyi bir seçenektir. Protein ve lif açısından zengin olan nohut sayesinde vücudun ihtiyaç duyduğu mineralleri almasını da destekleyen nohut dürüm, lezzetli ve sağlıklı tarifler arayanlar için iyi bir seçenek haline gelir. Antep nohut dürüm tarifini inceleyerek evinizde kısa süre içinde yapabileceğiniz tarife anında erişebilir, lezzeti farklı noktalara taşımaya başlayabilirsiniz.
Nohut Dürüm Nasıl Yapılır?
Gaziantep nohut dürüm tarifi başlangıçta ürkütücü gibi gözükse de aslında oldukça kolaydır. Nohutları hazırladıktan sonra lavaşla bir araya getirmeniz yeterlidir. Nohut dürümü nasıl yapılır ve bunun için hangi malzemeler gereklidir sorularının cevaplarına aşağıdaki maddeleri inceleyerek ulaşabilirsiniz.
Nohut dürüm tarifine başlamadan önce nohutları geceden ıslatmalısınız. Bunun için nohutları bir kaba koymalısınız. Ardından nohutlarını üzerini 3-4 parmak geçecek kadar kaynamış suyla doldurmalısınız. Son olarak 1 yemek kaşığı tuz koyduktan sonra kabın üzerini kapamalı ve sabaha kadar beklemelisiniz.
Ertesi gün olduğunda nohutlarınızın şiştiğini fark edebilirsiniz. Nohutları, ilikli kemik, kimyon ve suyla beraber yumuşayana kadar haşlamalısınız. Eğer konserve nohut kullandıysanız bu işlemi yapmanıza gerek yoktur.
Konserve nohut kullanmayı tercih ettiyseniz nohudu iyice süzmelisiniz. Nohudu bir süzgecin üzerine koyarak suyundan arındırmalısınız. Sonrasında tarifte kullanmaya başlayabilirsiniz.
Nohutlarınızı haşladıktan ya da konserve olanların suyunu süzdükten sonra sıradaki aşamaya geçebilirsiniz. Burada ocağa bir tava koymanız gerekir. Tavada yağ kızarttıktan sonra nohutları üzerine koyabilirsiniz. Malzeme listesindeki diğer baharatlar da (karabiber, kimyon, kırmızı biber) nohutların üzerine ekleyerek kavurmalısınız. Kavurma işlemi bittikten sonra nohutları ocaktan alabilirsiniz.
Bütün bu maddeleri tamamladıktan sonra nohutunuz dürümün içine girmeye hazır hale gelmiş demektir. Bununla beraber bu noktadan sonra sunum için bazı malzemeler hazırlamanız gerekir.
Nohut dürüm tarifinin sunumu da oldukça önemlidir. Yukarıdaki malzemeleri doğradıktan sonra farklı dürümler hazırlayabilirsiniz. İsterseniz patatesi doğrayıp kızartabilir ya da hazır patatesle sofralarınızı süsleyebilirsiniz.
Tandır lavaşı açtıktan sonra altına bir taban hazırlamalısınız. Kızarttığınız nohutu koymadan önce normal bir dürüm gibi lavaşınızın altını doldurmalısınız. Bu noktada dilerseniz soğan, marul ve domates koyarak güzel bir taban hazırlayabilirsiniz. Dilerseniz de kızarmış nohutu koyduktan sonra üzerine baharatları serperek sade bir lezzet hazırlayabilirsiniz.
Kişisel zevklerinize uyacak farklı sunum teknikleriyle nohut dürümü servis edebilirsiniz. İsterseniz patatesle isterseniz de yeşilliklerle nohutu sunabilir, farklı lezzetler ortaya çıkarabilirsiniz.
Nohut Dürümü Tarifinin Püf Noktası
Antep dürüm denildiğinde akla ilk gelen tarif olmasa da nohut dürüm lezzetiyle dikkatleri üzerinde toplar. Nohut dürüm tarifi hakkında ipuçları almak istiyorsanız aşağıdaki maddelere göz atabilirsiniz.
- Nohut dürüm çeşitleri klasik, acılı, sumaklı, patatesli ve ezmeli olmak üzere kendi içinde çeşitli kategorilere ayrılır. Klasik olanda marul, domates, soğan ve limon yer alır. Acılı olanda nohutun üzerine baharatlar serpilir. Sumaklı olan ekşi bir lezzete sahiptir. Patatesli nohut dürümde ise et döner benzeri bir lezzet yakalayabilirsiniz.
- Ezmeli nohut dürüm ise daha farklı bir yapıya sahiptir. Ezmeli nohut dürüm tarifi için ilk önce nohutları baharatlarla ezmelisiniz. Ezme haline getirilen nohutları dürümün içine yerleştirerek tüketebilirsiniz. Ezme formunda nohut dürüm tarifi, bazı kişiler tarafından daha rahat tüketilebildiği için tercih edilebilir.
- Dürümleri hazırladıktan sonra daha rahat bir şekilde tüketilmesini sağlamak için iki parçaya bölebilirsiniz. Böylece hem dürümün içi görülebilir hem de küçük parçalar halinde nohut dürüm daha rahat bir şekilde yenilebilir.
- Geleneksel sosların yanı sıra farklı soslarla da nohut dürümü servis edebilirsiniz. Örneğin, lezzeti bir üst seviyeye taşımak için yoğurt ya da tahin sosu hazırlayabilir, nohut dürüme kendi yorumunuzu katabilirsiniz.
- Nohut dürüm tarifini yanında ekstra limon dilimleriyle ya da turşuyla da sunabilirsiniz. Nohut dürümün yanına taze lezzetler eklemek sunum deneyiminizi geliştirebilir.
Nohut dürüm tarifi için taze malzemeler kullanmanız önerilir. Her ne kadar konserve nohut ile de dürüm yapabilecek olsanız da taze nohutla tarif daha lezzetli olur. Tüm malzemeler taze olduğunda dürüm daha lezzetli hale gelir. Siz de küçük ipuçlarını takip ederek nohut dürüm hazırlayabilir, misafirlerinize hoş sunumlar yapabilirsiniz.
Besin Değerleri
Kalori: 190 cal
Karbonhidrat: 30 gr
Yağ 3.5 gr
Protein: 10 gr
Şeker: 6.3 gr
Lif: 9 gr