()

Sushi, Japon mutfağının en sevilen ve tanınmış yemeklerinden biri. Taze balık, sebzeler ve lezzetli pirincin uyumuyla ortaya çıkan bu yemek hem göze hem de damağa hitap eder. Ülkemizde çoğunlukla Japon restoranlarında tüketilse de bu eşsiz lezzeti evde yapmak mümkün. Çoğu kişi, sushinin zor bir yapım tekniği olduğunu düşünür. Aslında temel teknikleri ve doğru malzemeleri öğrendiğinizde sushi evde kolaylıkla hazırlayabileceğiniz bir yemek halini alır. Tariflerin tüm püf noktalarını keşfederek canınız her çektiğinde dilediğiniz sushiyi kolayca yapabilirsiniz. Peki, evde sushi yapımı nasıldır? Gelin, birlikte bu lezzeti yakından tanıyalım!

Sushi İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir?

Leziz bir sushi yapmaya başlamadan önce hangi ekipmanlara ihtiyacınız olduğunu öğrenmelisiniz. Evde sushi malzemeleri için ihtiyaç duyacağınız ilk ekipman Japonların “Makisu” adını verdiği bambu sushi yapma matı. Sushi yaparken pirinç ve diğer malzemeleri düzgün şekilde rulo haline getirmenizi sağlayan bu mat, sushinin sıkı ve düzgün sarılmasına yardımcı olur. Bunun yanı sıra keskin bir bıçak, deniz yosunu, sirke gibi ekipmanlara da ihtiyacınız var. 

Japonların geleneksel tariflerinde her bir aşamanın ayrı ekipmanları bulunur. Örneğin, “Hangiri” adını verdikleri pirinç soğutma tabağı, bunlar arasında en çok öne çıkanlardan. Sığ bir tahta kase olan hangiri, pirincin hızlı ve eşit bir şekilde soğumasına yardımcı olur. Siz ise bunun yerine basit bir tepsi kullanabilirsiniz. Geleneksel tariflerde bulunan tüm ekipmanlara sahip olmanıza gerek yok.

Sushi Çeşitleri Nelerdir?

Sushi yapımına başlamadan önce hangi sushi çeşidini yapmak istediğinize karar vermelisiniz. Ülkemizde en sevilen ve en popüler olan sushi çeşitlerinden biri Kaliforniya roll. Sushi her ne kadar Japonların yemeği olsa da Kaliforniya roll daha çok Amerikan damak tadına uygun olarak geliştirilmiş. Meşhur olduğu yer de zaten Amerika. Yıllar önce Amerika’daki Japon şefler tarafından geliştirilen bu tarifte surimi, avokado ve salatalık önemli yere sahip.

Bir diğer meşhur sushi çeşidi ise Nigiri. Avuç içi büyüklüğünde şekillendirilmiş pirinç topunun üzerine taze balık dilimi yerleştirilmesiyle hazırlanan Nigiri, soya sosu ve wasabi ile servis edilir. Bunların yanı sıra Temaki, Sashimi gibi daha pek çok sushi çeşidi var. 

Evde Sushi Nasıl Yapılır?

Evde kolay sushi yapımı için önce gerekli malzemeleri hazırlamalısınız. Sevdiğiniz sushi tarzına bağlı olarak dilerseniz taze balıklar dilerseniz de sebzeler kullanabilirsiniz. Sushi yaparken ihtiyaç duyacağınız malzemeleri tek tek almak yerine hepsine tek seferde ulaşmak isterseniz hemen hemen her büyük markette ve online sayfalarda yer alan sushi yapım kitlerini deneyebilirsiniz. Bu kitlerin içerisinde yosun, pirinç, bambu mat gibi tüm malzemeler yer aldığından sushi yapma süreciniz son derece kolay hale gelir. Eğer malzemeleri kendiniz alacaksanız ya da hangi malzemelerin sushi yaparken bulunması gerektiğini öğrenmek istiyorsanız işte cevabı:

Yapılışı

Evde sushi yapımı kolay ve eğlenceli. Şu adımları takip ederek evinizde sushi hazırlayabilirsiniz:

  1. Önce pirinçleri hazırlayarak başlayın. 1 su bardağı kadar pirinci soğuk su ile yıkayın.
  2. Yıkadığınız pirinci 1 su bardağı su ile kısık ateşte haşlayın. 
  3. Pirinç pişerken 2 yemek kaşığı pirinç sirkesi, 1 yemek kaşığı şeker ve 1 çay kaşığı tuzu karıştırarak küçük bir tencerede ısıtın.
  4. Pişen pirinci genişçe bir kaseye alıp üzerine sirkeli karışımı dökün ve tahta kaşık ile karıştırın.
  5. Pirinç soğurken malzemelerinizi hazırlayın. Örneğin, Kaliforniya roll yapacaksanız avokado, salatalık ve surimiyi ince ince doğrayın.
  6. Bambu matın üzerine bir adet nori yaprağını, yani deniz yosununu yerleştirin. Parlak tarafı alta gelmelidir.
  7. Ellerinizin yapışmaması için su ve sirke karışımı hazırlayın ve ellerinizi bu karışıma batırın.
  8. Nori yaprağının üzerine ince bir katman halinde pirinci yayın. En uçta 1 cm kadar da boşluk bırakın.
  9. Pirincin ortasına dilimlediğiniz malzemeleri yerleştirin.
  10. Bambu mat yardımıyla nori yaprağını sıkıca rulo haline getirin. Matı kullanarak rulonun şeklini sürekli düzeltin ve sıkı olmasını sağlayın.
  11. Keskin bir bıçağı sirkeli su karışımıyla ıslatıp sushi rulosunu eşit şekilde dilimleyin.
  12. Ruloları tabağa alıp servis yaparken soya sosu, wasabi ve zencefil turşusu da ekleyebilirsiniz.
  13. İsteğe bağlı olarak sushinin dışını susam tohumu veya tobiko (balık yumurtası) ile kaplayabilirsiniz.

Sushi Pişme Süresi

Sushi, pişirme yoğunluklu bir yemek olmadığından bu süreç oldukça kolay. Yalnızca pirinçleri yıkayıp 1 su bardağı su ile haşlama süresi var. Bu süre de yaklaşık olarak 20 dakika sürer. 

Sushi Besin Değerleri

İçine koyduğunuz malzemelere bağlı olarak değişkenlik gösterse de bu tarifte olduğu gibi geleneksel bir Kaliforniya roll’un rulosunda yaklaşık olarak şu besin değerleri mevcut:

  • 319 kalori
  • 44 gram karbonhidrat
  • 12.8 gram protein
  • 11.2 gram yağ
  • 4.9 gram lif

Bu yazıyı puanlayın!

Ortalama Puan / 5. Puanlayan Kişi Sayısı:

Bu yazıyı kimse puanlamamış. İlk puanlayan siz olun!

0/5 (0 Reviews)