()

Osmanlı saraylarından günümüze kadar gelen su böreği, Türk mutfağında özel bir yere sahiptir. Nişan, kına, sünnet, bayram gibi özel günlerde misafirlere ikram edilir. Su böreği yapımı zahmetli ve yetenek isteyen bir börek çeşididir. Türk mutfağını en iyi yansıtan yiyeceklerden biri olan su böreği tarifi nasıl yapılır sorusunun cevabını sizler için derledik. Gelin tüm aşamalarıyla su böreği tarifine bakalım.

Su Böreği Nasıl Yapılır?

Su böreği nasıl yapılır sorusuna cevap olabilecek su böreği tarifi için gerekli su böreği malzemeleri ve hazırlanışı aşağıdaki basamakları içerir.

Su Böreği Yapılışı

Peynirli su böreği yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta malzemeleri tarifte belirtilen miktarda kullanmaktır. Su böreğinin özelliği her bir börek katının pişirilmeden önce suda haşlanmasıdır. Özellikle hamur malzemeleri doğru miktarda kullanılmadığında orijinal su böreğinin hamuru gereken kıvamı almaz ve haşlanırken dağılıp parçalanabilir. Kolay su böreği tarifi için elle açılan hamur yerine hazır yufka kullanılır. Ancak hazırlanan börek orijinal su böreğinin yerini alamaz. İşte sizin için adım adım su böreği tarifi:

  • Geniş bir kaseye yumurtaları alın ve içine 1.5 tatlı kaşığı tuz ekleyerek karıştırın. Beyazı ile sarısı tamamen karışıncaya kadar yumurtaları çırptıktan sonra unu ekleyip orta yumuşaklıkta hamur elde edinceye kadar yoğurun.
  • Hazırladığınız hamurdan küçük bir mandalina büyüklüğünde bezeler alıp un serpilmiş tabağa yerleştirin. Ardından bezelerin üzerini buzdolabı poşetiyle kaplayın ve dinlenmeye bırakın.
  • Böreğin ara katları için tereyağı ile sıvı yağı sos tenceresine alın ve ocakta eritin.
  • Bezeleri yarım saat dinlendirdikten sonra ilk bezeyi alın ve oklava ile açarak yufka haline getirin. Bu arada fırın tepsisinin tabanına sos tenceresindeki tereyağı sıvı yağ karışımından sürün ve üzerine yağlı kağıt yayın. Ardından açtığınız ilk yufkayı tepsiye yerleştirin. Üzerine yağ karışımından sürün.
  • Derin bir tencereye 1.5 litre su ile 40 gram tuzu alın ve kaynatın. Başka bir derin tencereye ise buzlu soğuk su hazırlayın. İkinci bezeyi açıp yufka haline getirin ve kaynayan tencereye atarak yaklaşık 30 saniye pişirin. Ardından sudan çıkarın ve buzlu suyun içerisine atıp biraz bekleyin. Daha sonra yufkanın fazla suyunu hafifçe sıkıp tepsideki ilk yufkanın üzerine serin ve üstüne yağ karışımı ekleyin. Tüm bezeler için aynı işlemleri tekrarlayın.
  • Bezelerin yarısına geldiğinizde araya peynirli harcı ekleyip aynı işlemlere devam edin. Bezleri tamamladığınızda en üst kata da yağ karışımını sürün ve fırına verin. Fırından çıkardıktan sonra üzerine kağıt havlu serip bir süre dinlendirin. Ardından su böreğini dilimleyip misafirlerinize servis edebilirsiniz.

Su Böreği Hamuru Nasıl Yapılır?

Su böreğini diğer börek çeşitlerinden ayıran en önemli özelliği hamurudur. Su böreği tarifi hamuru nasıl yapılır sorusunun cevabı için aşağıdaki püf noktalarına dikkat etmelisiniz:

  • Su böreği hamuru, içine su katılmadan sadece yumurta ve un ile hazırlanır. Hamurun haşlama sırasında dağılıp yırtılmaması için yumurta ve unun iyice özdeşleşmesi önemlidir. Bu nedenle hamurun iyice yoğrulduğundan emin olmalısınız. Orta yumuşaklığa gelinceye kadar yoğurmaya devam edin.
  • Hamuru yoğurduktan sonraki en önemli aşama dinlendirme işlemidir. Yoğurma işlemi sonrası hamuru en az 30-40 dakika dinlendirmeye özen gösterin. Böylece hamuru yeterince imce açabilir ve parçalanmasını önleyebilirsiniz.
  • Bezeleri hepsine aynı boyutta olacak şekilde ayırın. En üst ve en alta yerleştirilecek olan yufkaları daha büyük açmaya dikkat edin. Diğer yufkaların her birinin eşit boy ve incelikte olmasına özen gösterin. Ayrıca alt ve üste yerleştirilen yufkaları haşlamadan kullanın. Bu işlem sayesinde su böreğinin dış kısımlarının çıtır, iç kısımlarının ise yumuşak olmasını sağlayabilirsiniz.
  • Suda haşlayıp soğuk şoklama yaptığınız yufkaları tepsiye düz bir şekilde değil hafif kıvrımlar yaratarak serin.

Su Böreği Kaç Kat Olur?

Orijinal su böreği kaç kat olur en çok merak edilen sorulardan biridir. Orijinal su böreği 12 kat olur ve her bir kata tereyağı-ayçiçek yağı karışımı sürülür. 6 kat yufka yerleştirildikten sonra içine peynir harcı konulur ve diğer katlar eklenir. Peynir harcında Erzurum’a özgü çeçil peyniri kullanılır. Çeçil peyniri tel tel ayrılan bir peynir çeşididir. Kullanım öncesi peynir bir süre suda bekletilir ve ardından telleri ayrılarak iç harç hazırlanır. İç harcın tüm yufka yüzeyine eşit olarak yayılmasını sağlamak önemlidir.

Su Böreği Kaç Derecede Pişer?

Orijinal su böreği fırında pişirilmez. Su böreği tepsisi ocağa alınır ve kısık ateşte pişirilir. Pişirme sırasında tepsi ocağın üstünde belirli aralıklar döndürülerek böreğin eşit oranda pişmesi sağlanır. Böreğin bir yüzü pişirildikten sonra bir başka tepsi yağlanır ve böreğin pişen yüzü üste gelecek şekilde diğer tepsiye aktarılır. Ortalama 25 dakika süren pişirme işlemi sonrasında soğuması için bir süre bekletilir. Su böreği pişirmek için ev ocakları kullanıma uygun değildir. Bu nedenle evde su böreği tarifi için fırın kullanılır. Su böreği kaç derecede pişer sorusu 210 derece şeklinde cevaplanabilir. Fırında su böreği için fırını önceden 210 dereceye ayarlamalısınız. Yaklaşık 1 saat 15 dakika süren pişirme işlemi sonrası su böreğini fırından çıkarıp soğuduktan sonra servis edebilirsiniz. 

1 Porsiyon Su böreği Besin Değeri Nedir?

1 porsiyon yaklaşık 330 gram peynirli su böreğinin enerji ve besin değeri şöyledir:

  • Kalori :  750 
  • Protein : 23.71 gram
  • Yağ : 36.28 gram
  • Karbonhidrat : 82.61 gram
  • Posa : 4.83 gram
  • Kolesterol :  147 miligram

Bu yazıyı puanlayın!

Ortalama Puan / 5. Puanlayan Kişi Sayısı:

Bu yazıyı kimse puanlamamış. İlk puanlayan siz olun!

0/5 (0 Reviews)