Evde Pasta Yapmak İçin İhtiyacınız Olan Malzemeler Nelerdir?
Doğum günlerinde, yıl dönümlerinde, diğer tüm özel günlerde ya da sadece içinizden geldiğinde, dışarıdan aldığınız pastalardan kolaylıkla evde hazırlamak istemez misiniz? Evde pasta yapımı, doğru malzemeler kullanıldığında en iyi sonucu almanızı sağlarken aynı zamanda özel günlerinizde dışarıda yediklerinizden daha lezzetli pastalar yemenize olanak tanır. Üstelik evde pasta yapmanın keyfi, bu özel günlerde size eşsiz bir tatmin duygusu yaşatır. Kendi mutfağınızda, sevdikleriniz için özel lezzetler hazırlamak istiyorsanız evde pasta yapımı ipuçlarını keşfedin!
Evde Pasta Kekinin Hazırlanması
İyi bir pastanın en büyük sırrı pasta kekidir. Pasta kekinizi kusursuz hazırlamak için ilk olarak doğru malzemeleri seçmeniz gerekli.
Pandispanya olarak da bilinen pasta keklerinde bu malzemeler, pastanın büyüklüğüne göre belli oranlarda kullanılır. Aynı zamanda son dönemlerde pasta kekine tereyağ ekleyenler de var. Oda sıcaklığında tereyağ, yumurta ve şekerin çırpıldığı bu aşama sayesinde pasta kekinin hem lezzeti hem de yumuşak dokusu iki katına çıkıyor.
Evde pasta keki hazırlarken bu malzemeleri derin bir kapta çırpmanız gerek. Çırpma aşamasında mikser ya da el çırpıcısı kullanabilirsiniz ancak el çırpıcısı bir miktar zaman kaybetmenize neden olabilir. Yumurta ve şekeri iyice köpürttükten sonra ise mikseri artık bırakmanız gerek. Kuru malzemeleri ekleyip spatula yardımıyla alttan üste doğru karıştırarak tüm havayı kek hamurunuzun içine hapsedebilirsiniz. Bu sayede hem kekiniz daha yumuşak olur hem de daha iyi kabarır.
Pasta kekini hazırladıktan sonra ise pişirme kağıdı ve kalıba ihtiyacınız var. Pastanızın şekline göre yuvarlak ya da kare kalıplar kullanabilirsiniz. Kelepçeli kalıplar ise pasta hazırlığında en iyi sonucu almanıza olanak tanır.
Pasta Keki İçin Krema Hazırlığı
Leziz pasta kekinizi hazırladıktan sonra lezzeti ikiye katlamak için krema hazırlığına başlamalısınız. Bu aşamada karşınıza birbirinden farklı tarifler, her tarifte ise birbirinden farklı malzemeler çıkabilir. Nasıl bir pasta hazırlamak istiyorsanız ona göre tariflere bakabilirsiniz.
Bu malzemeler dışında pastacı kremalarında lezzeti arttıran daha birçok malzeme kullanılır. Burada temel malzemeler ise süt, şeker, un, nişasta, yumurta sarısı ve vanilya ya da krem şantidir. Pastacı kreması için önce şeker, un, nişasta ve yumurtayı tencereye ekleyip üzerine sütü azar azar döküp çırpmanız gerekli. Bu işlem, pişirme sırasında topaklanma olmaması için önemlidir.
İlk aşamanın ardından tencereyi ocağa alıp hiç durmadan karıştırmalısınız. Kremanız kaynayıp koyulaştığında altını kapatabilirsiniz. Daha sonra krem şantiyi ekleyip mikser ya da el çırpıcısıyla çırparak kremanızı hazırlayabilirsiniz. Bu aşamada krem şanti yerine vanilin de kullanmanız mümkün. Krema lezzetini ikiye katlamak için ocağın altını kapatınca içerisine beyaz çikolata koyabilirsiniz.
Eğer çikolatalı bir krema yapacaksanız ilk aşamada kakaoyu da ekleyebilirsiniz. Çikolata lezzetini kakao yerine gerçek çikolatadan almak için ise kremanın altını kapattıktan sonra sütlü ya da bitter çikolata koyup karıştırabilirsiniz. Kremanızın soğuma aşamasında kabuklanmaması için mutlaka üzerine yapışacak şekilde streç filmle kaplayın.
Evde Pasta Süslemesi İpuçları
Her ne kadar özenle kremalar, kekler hazırlasanız da pastanızı gösterecek olan unsur görselliktir. Dikkat çeken sofralar, kusursuz özel gün etkinlikleri hazırlamak istiyorsanız pastanızın süslemesinde iyi bir işçilik sergilemeniz gerek. Peki, iyi işçilik için pasta süslemesinde hangi malzemeleri kullanmalısınız? İşte bazı öneriler…
- Pasta sıvama kreması
- Gıda boyası
- Meyveler
- Şekilli mumlar
- Fındık
- Antep fıstığı
- Bonibon
- Çikolata
- Yenilebilir çiçek
Bunlar haricinde daha pek çok malzemeyi süsleme aşamasında kullanabilirsiniz. En önemli aşama ise pastayı süslemeden önce doğru şekilde sıvamaktır. Sıvama sırasında bu işlem için üretilen stantlardan faydalanabilirsiniz. Döner pasta sıvama stantları, pastanın her noktasını eşit şekilde sıvamanıza yardımcı olur. Standın yanı sıra pasta sıvama spatulası da her detayı incelikle işlemenize olanak tanır. Eğer bu malzemeler yoksa tepsi ve bıçak gibi evde bulunan malzemelerden de faydalanabilirsiniz.
Pastanızı sıvadıktan sonra süsleme için krema torbasına, duy takımlarına ve istediğiniz şekilleri hazırlamak için şablonlara ihtiyacınız olabilir. Özellikle krema torbası ve duy takımı, pastanelerdeki gibi kusursuz pasta görünümü elde etmeniz için oldukça önemli. Deneme aşamasında ise buzdolabı poşetinin içerisine kremanızı alıp alttaki ucunu istediğiniz kalınlıkta keserek krema torbası olarak kullanabilirsiniz.
Tüm malzemelerinizi hazırladıktan sonra gerisi tamamen sizin hayal gücünüze kalmış. Dilerseniz pastanızın kenarlarını pirinç fındıkla süsleyebilir; dilerseniz de kenarlarından çikolata akıtabilirsiniz. Meyveleri şekilli keserek pastanın üzerine konumlandırabilir ve bonibonlar, çikolata parçaları ve Antep fıstığıyla pastaya renk katabilirsiniz. Doğum günleri ya da diğer özel günler için şekilli mum kullanabileceğiniz gibi aynı zamanda istediğiniz yazıyı yazmak için şablonlardan da faydalanabilirsiniz. Tamamen kendi yaratıcılığınızda hazırladığınız pastalarınızla özel günleriniz daha da anlamlı olacak. Unutmayın, kendinizi denedikçe bu işte çok daha iyi hale geleceksiniz!