Ev Taşırken Kolileme Nasıl Yapılır?
Yeni bir eve taşınmak hem öncesinde hem sonrasında telaşlı günleri beraberinde getirir. Taşınma öncesinde evin bulunması, temizlenmesi, eşya kolileme ve kolilerin yeni eve götürülmesi gibi işlemler süreci zorlaştıran detaylar arasında yer alır. Evdeki eşyaları kolilerken belirli bir sistemde hareket etmemek hem kolileme işleminin çok fazla zaman almasına hem de taşındıktan sonra kolileri açarken karmaşa yaşanmasına neden olur. Bu nedenle ev taşırken kolileme yapmaya başlamadan önce belli bir plan yaparak ilerlemeniz gerekir. Peki eşya kolileme nasıl yapılır, neler dikkat edilmeli?
Kolileme Nasıl Yapılır?
Taşınma öncesi karmaşa ve düzensizlik yaşamak istemiyorsanız eşya kolileme işini oda oda yapabilirsiniz. Her koli içine bir odaya ait eşyaları koymak hatta her bir dolabın eşyalarını tek bir kolide toparlamak neyin nerede olduğunu karıştırmamak açısından çok daha uygun olur. Kolileme işlemine kırılacak ve zarar görecek çok sayıda büyüklü küçüklü eşyanın bulunduğu mutfaktan başlayabilirsiniz. Büyük ve küçük koliler, makas, bir iki makara koli bandı, bolca gazete, battal boy poşeti ve küçük boy poşetler, kilitli buzdolabı poşeti, streç film, bol miktarda balonlu naylon, kolilerin üzerine yazı yazmak için ispirtolu kalem, ev taşırken kolileme işine başlamadan önce ihtiyaç duyabileceğiniz malzemeler arasında yer alır. Bu malzemelerı toparlanmaya başlamadan önce yeter sayıda temin edebilirsiniz. Kolilemeye başlamadan önce taşınma telaşından uzaklaşıp sakin bir köşeye oturup bir check list hazırlayarak işleri kolaylaştırabilirsiniz. Oda oda, her eşyayı kırılmayacak şekilde sardıktan sonra düzenli bir şekilde kolilerin içine yerleştirebilirsiniz. Kolileri çok fazla doldurmak taşınamayacak kadar ağır olmasına ve taşırken patlamasına neden olabilir. Bu gibi durumların yaşanmaması için kolileri kapakları kolaylıkla kapanacak şekilde doldurabilir, çok ağır parçaları tek bir kolide toplamamaya özen gösterebilirsiniz.
Cam Kavanozlar Nasıl Kolilenir?
Mutfakta kuru gıdaları saklamak için kullanılan cam kavanozları, taşınma işlemi hemen gerçekleşecekse içindekilerle birlikte balonlu naylona sarıp bantlayabilirsiniz. Taşınma işlemi uzun bir süre sonra gerçekleşecekse bakliyat ve diğer kuru gıdalarda güvelenme olmaması için kavanozun içindekileri kilitli buzdolabı poşetlerine aktarabilirsiniz. Boş cam kavanozları da kapakları kapalı olacak şekilde balonlu naylona sarıp bantlayarak kolilere aktarabilirsiniz. Cam kavanoz kolisinin en altına ve koliyi doldurduktan sonra üstüne bol miktarda balonlu naylon ve gazete koyarak kırılma riskini en aza indirebilirsiniz. Kırılacak eşya kolileme işlemini tamamladıktan sonra kolilerin üzerine “KIRILACAK EŞYA” uyarısı yazmayı unutmayın.
Mutfak Eşyası Kolileme
Mutfak eşyası kolileme işlemi, taşınırken en çok vakit alan detayların başında gelir. Bu nedenle önce mutfaktan başlamak işin büyük kısmını bitirmenizi sağlar. Zorlu işleri kolaylaştırmak için mutfakta bardak kolileme ile işe başlayabilirsiniz. Yemek takımını kolilerken büyük ikramlık servisleri en alta koyarak koli içinde yer kazanabilirsiniz. Tüm tabakları büyükten küçüğe ve iç içe sıralayarak hem yemek takımlarını koliye rahatlıkla sığdırabilir hem de sıkışıp kırılmalarının önüne geçebilirsiniz. Tencere ve tavaları kolileme aşamasına geçmeden önce çelik tencerelerin kulplarını naylon ile sarabilirsiniz. Tencereleri iç içe koyarak bir koliye çok sayıda tencereyi rahatlıkla sığdırabilirsiniz. Fazla yer kaplayan tencerelerin kapaklarını ayrı bir yere koymak yerine önce balonlu naylona sarıp ardından, streç film ile kaplayabilirsiniz. Çatal, kaşık, bıçak kolilemek için bu ürünlerin her birini gruplayarak streç filmle sarabilirsiniz. Taşıyacak olan kişilerin daha özenli davranması için kolilerin her birinin üzerine “KIRILACAK EŞYA” yazabilirsiniz.
Salon ve Yatak Odası Eşyalarının Kolilenmesi
Salon ve yatak odası eşyalarını düzenli bir şekilde kolilemek için öncelikle bu odalarda bulunan süs eşyalarından işe başlayabilirsiniz. Tablo, yapay çiçek, mum, mumluk, biblo gibi büyüklü küçüklü eşyaları ambalaj kâğıtlarıyla özenli bir şekilde sararak kolileyebilir; olası kırılma, çizilme durumlarının önüne geçebilirsiniz. Ardından bu odalarda bulunan yastık, minder, minder kılıfı, tv battaniyesi, yatak örtüsü, nevresim gibi tekstil eşyalarını özenli bir şekilde katlayıp koli içerisinde tozlanmaması için battal boy poşetlere koyabilirsiniz.
Banyo Eşyalarını Kolileme
Banyolarda bulunan seramik ve porselen banyo ürünlerini, balonlu naylonlara sararak kolileyebilirsiniz. Burada yer alan sabunları, duş jelleri ve deterjanları ayrı ayrı buzdolabı poşetinin içine koyup poşetlerin ağızlarını sıkıca bağlayarak kolileme işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Akma ihtimaline karşı bazı deterjanları iki poşete de sarabilirsiniz. Banyoda bulunan havlu, paspas gibi tekstil ürünlerini ise kolinin en üstüne poşetleyerek koyduktan sonra koliyi kapatabilirsiniz.
Beyaz Eşya Paketleme
Beyaz eşya paketlemeden önce beyaz eşyanın içinin tamamen boş olduğundan emin olmanız gerekir. Bulaşık makinesinin ve buzdolabının sepetlerinin içinde kalması taşınırken zarar görmemesi için oldukça önemli. Beyaz eşyanın kapağını kapatıp sanayi tipi streç film yardımıyla birkaç tur sararak taşınmaya hazır hâle getirebilirsiniz. Paketlemeden önce beyaz eşyanın hem içinin hem de dışının tamamen kuru olmasına dikkat etmeniz gerekir. Aksi hâlde taşınma sonrasında beyaz eşyanın içinde ve dışında paslanma gözlemlenebilir.
Kıyafetlerin Kolilenmesi
Kıyafetleri kolilemeye dış giyimlerinizden başlayabilirsiniz. Çok yer kaplayan kaban, kalın hırka ve yağmurluk gibi dış giyim ürünlerini sadece ikiye katlayıp battal boy poşetin içine koyduktan sonra büyük bir koli içine yerleştirebilirsiniz. Kıyafetleri kolinin içine düzenli bir şekilde yerleştirmek için farklı boyutlara sahip hurçları tercih edebilirsiniz. Dış giyimden sonra iç giyim ürünlerini küçük hurçlara koyduktan sonra koliye yerleştirebilirsiniz. Alt ve üst giyim ürünlerini ayrı ayrı katlayıp poşetleyebilirsiniz. Kıyafetlerin kötü kokmaması için kolilere minik sabunlar ya da lavanta keseleri ekleyebilirsiniz.