Enchilada Tarifi
Meksika mutfağının en sevilen ve özgün yemeklerinden biri olan Enchilada, isminden de anlaşılacağı üzere acı bir lezzettir. Enchilada tarifi genellikle mısır unu tortilla, et, tavuk, fasulye, salsa ve peynir kullanılarak hazırlanır. Fırında pişirilen bu yemek, kaşarın muhteşem bir şekilde erimesiyle hem göze hem de damaklara hitap eder. İster özel günlerde ister günlük olarak bu yemeğe sofralarınızda yer verebilir ve masanızı zenginleştirebilirsiniz. Meksika mutfağına ait bu eşsiz lezzet, misafirlerinize yapabileceğiniz hem enfes hem de farklı bir yemek olarak öne çıkar. Enchilada yapımı için bilmeniz gerekenleri birlikte inceleyelim.
Enchilada Tarifi Nasıl Yapılır?
Farklı mutfakların lezzetlerini denemek isteyenler, “Enchilada nasıl yapılır?” sorusunun yanıtını merak eder. Bu eşsiz lezzeti yapmak için gerekli malzemeler ve izlemeniz gereken adımlar basittir. Hazırlaması ve pişirmesi biraz uzun olduğundan Enchilada tarifi zor gibi görünse de adımları doğru şekilde ilerlettiğinizde lezzetli bir final yapabilirsiniz.
Hazırlama Süresi: 40 dakika
Pişirme Süresi: 40 dakika
Kaç kişilik: 5
Enchilada tarifi için malzemelerinizi hazırladıktan sonra izlemeniz gereken adımlar ise şunlardır:
- Öncelikle kemiksiz fileto tavuk göğüslerini uzun ince bir şekilde kesin. Üzerine tuzu ve karabiberi ekleyerek güzelce karıştırın.
- Kırmızı soğan ve sarımsakların kabuğunu soyduktan sonra küçük küçük doğrayın. Chili biberlerin çekirdeklerini çıkardıktan sonra ince ince kesin. Ardından domateslerin kabuklarını soyarak küp küp doğrayın.
- Bir ocağın üzerine kalın tabanlı tavayı koyun ve ısıtın. Isındıktan sonra zeytinyağı ekleyin ve kızdırın. Hazırladığınız tavuk göğüslerini yüksek ateşte soteleyin. Tavuklar renk aldıktan sonra servis tabağına koyun.
- Aynı tavanın içine sarımsakları ve kırmızı soğanı ekleyip renk değiştirinceye kadar soteleyin. Ardından biberleri atıp karıştırın ve domatesi de ekleyerek düşük ateşte kaynatın.
- Karışım sos kıvamı alınca az miktarda un ve kişniş ilave edip karıştırın ve ocaktan alın. Ardından sote tavuk göğüslerini ve haşlanmış meksika fasulyesini ekleyip güzelce karıştırın.
- Tortilla ekmeklerini ısıtın ve tezgaha koyun. Hazırladığınız iç harcı tortilla ekmeklerine koyup rulo şeklinde sarın. Ardından sardığınız ruloları, fırın tepsisine dizin. Pişirmeye başlamadan 180 dereceye ısıttığınız fırın içerisinde yaklaşık 10 dakika pişirin.
- Sosu hazırlamak için bir sos tenceresine zeytinyağı ekleyin ve kızdırın. Unu ilave edip 1-2 dakika kavurun. Ardından domates salçası ekleyip karıştırın. Sarımsak tozunu, teze kekiği, kimyonu ve kırmızı toz biberi ilave edin.
- Son olarak tavuk suyu ekledikten sonra karıştırarak kısık ateşte 10 dakika kaynamaya bırakın.
- Tortillalar pişince fırından alın ve hazırladığınız sosu üzerine eşit bir şekilde dökün. Ardından üzerine kaşar peyniri ve cheddar peynirini yayın. Maydanozları kıydıktan sonra üzerine ekleyin. Peynirlerin erimesi tamamlanana kadar fırın içerisinde pişirmeye devam edin. Enchiladanız hazır, sıcak bir şekilde servis edin. Afiyet olsun.
Enchilada Pişirme Önerisi
Enchilada pişirirken dikkat etmeniz gereken bazı püf noktaları vardır. Bunlar sayesinde yemeğinizin çok daha lezzetli olmasını sağlayabilirsiniz. Enchilada tarifi ile ilgili pişirme önerileri ise şunlardır:
- Enchilada pişirirken tortillaların üzerini nemli bir bezle örtmek, tortillaların kurumamasını sağlar.
- Dolgu kısmında tavuk yerine kıyma veya dilediğiniz sebzeleri de kullanabilirsiniz.
- Enchilada’yı fırına atmadan önce fırın tepsisini yağlamayı unutmayın; bu sayede yemeğiniz tepsiye yapışmaz.
- Haşlanmış Meksika fasulyesi bulmakta zorlanıyorsanız, mısır kullanabilirsiniz.
- Tortillaları doldurmadan önce hafifçe ısıtmak, daha esnek tortillalar elde etmenizi sağlar. Bu sayede pişme sırasında yırtılmazlar.
- Daha baharatlı bir sos elde etmek isterseniz, pul biber de ilave edebilirsiniz.
- Enchiladaları buzluğa atıp dondurabilir ve dilediğiniz zaman pişirebilirsiniz.
- Salsa, guacamole veya ekşi krema ile servis ettiğiniz Enchiladalar daha lezzetli bir tabak oluşturabilir.
- Eğer Enchilada tarifi içerisinde kırmızı et kullanacaksanız sosun içine et suyu veya sebze suyu ekleyerek lezzetlendirebilirsiniz.
- Enchilada’ları fırında pişirirken sosun taşmasını önlemek için fırın tepsisine bir miktar su ilave edebilirsiniz.
- Enchilada tarifi için mutlaka eriyen peynir kullanmalısınız. Kaşar peyniri, mozzarella, cheddar gibi peynirler bu yemek için oldukça idealdir.
100 gram yani 1 porsiyon enchilada yemeğinin besin değerleri ise şöyle:
- Kalori: 168 kcal
- Yağ: 9,19 g
- Karbonhidrat: 15,87 g
Protein: 6,21 g