()

Chopstick, geleneksel olarak Asya mutfağı ile özdeşleşen özellikle Japon kültürünün en önemli yemeklerinden biri olan sushi deneyiminin önemli bir parçasıdır. Tek kullanımlık olarak üretilen bu özel mutfak eşyaları yalnızca suşi için değil, buharı tüten ramen kaselerinden çıtır çıtır tempuralara kadar, Japon ya da Asya mutfağının en sevilen lezzetlerini deneyimlemek için tercih edilir. Tempura severler için, evde yapabileceğiniz harika bir tarif arıyorsanız, Ünlü Japon Lezzeti Mısır Tempura Tarifi yazımıza göz atabilirsiniz. Daha önce kullanmadıysanız chop stick nasıl tutulur diye endişeleniyor olabilirsiniz. Ancak birkaç küçük ipucuna dikkat ederek en az çatal bıçak kadar kolay bir şekilde çubukları tutabilirsiniz. Gelin, bu rehber sayesinde chop stick ile en özel Asya mutfağı lezzetleri ve sushi nasıl yenir, daha yakından göz atalım!

Chopstick Nedir? Neden Kullanılır?

Asya mutfağının ve kültürünün simgesi olarak bilinen chopstick, Japonya başta olmak üzere Kore, Vietnam, Çin ve Tayland gibi Uzak Doğu ülkelerinde yaşamın ayrılmaz bir parçasıdır. Tarihi M.Ö 1200’lü yıllarındaki Çin Hanedanlığı’na kadar uzanan bu mutfak gereçleri başlangıçta derin tencereleri karıştırmak ya da kaplara yemek aktarmak için kullanılmıştır. Bu çok yönlü çubukların Japon kültürüne yayılması ise M.S 6. yüzyıla dayanır. Japonya’da kullanılanlar geleneksel anlamda ilk olarak Çin’den yayılanlardan farklı olarak daha ince ve zariftir. Japonlar da Çinliler gibi çubuklarını kültürlerini yansıtan seçkin dinî figürlerle zenginleştirerek ayırt edici bir kimlik kazandırmışlardır. 

Karmaşık tasarım veya kaplamalardan oluşan çubuklar günümüzde hâlâ Uzak Doğu ülkelerinin kültürlerini sembolize etmeye devam eder. Chopstick, son derece hassas bir gereç olduğundan tek seferde az sayıda yemeği kavramanıza yardımcı olur. Çubuklarla hızlı ve çok miktarda yemek mümkün olmadığından Asya’da sağlıklı beslenmenin bir parçası olarak kabul edilir. Geleneksel olarak bambu, ahşap, plastik, metal veya hatta kemikten yapılan formlarını bulmak mümkündür. Kullanılan malzeme ise genel anlamda kültürlere göre değişkenlik gösterebilir. Aşağıda yaygın olarak kullanılan chopstick ve malzemelerini bulabilirsiniz:

  • Ahşap/Bambu: Sürdürülebilir veya tekrar kullanılabilir malzemeler olan ahşap ya da bambu malzemeler, çubuklarda sıklıkla tercih edilir. Hafif ve kavraması oldukça kolay bir yapıya sahip olduğundan yeni başlayanlar için en uygun seçenekler arasında yer alır. 
  • Metal: Metal çubuklar, her defasında yeni bir tane satın almak yerine temizlenebilir ve bulaşık makinesinde dezenfekte edilebilir bir alternatiftir. Ancak ısıyı çok kolay bir şekilde iletebildiğinden özellikle sıcak yemekleri tutması daha zor olabilir. 
  • Plastik: Uygun fiyatlı bir malzeme olan plastikten üretilen chopstickler, genellikle dışarıdan yemek söylediğinizde gelen tek kullanımlık hafif malzemelerdir. Isıyı iletmeyen yapısı sayesinde tüm Asya yemeklerini kolayca deneyebilmenizi sağlar. 

Sushi Yeme Teknikleri

Chopstick kullanımı

Her kültürde veya mutfakta olduğu gibi Japon mutfağının DNA’sında yer alan sushi’yi en iyi şekilde yiyebilmek için de bazı tekniklere dikkat etmeniz gerekir. Her şeyden önce Japonların tüm sushi türlerini çubukla yemeyi tercih etmediklerini bilmeniz önemli. Örneğin; Nigiri, Japonların genellikle elle yemeyi tercih ettikleri bir suşi türüdür. Nitekim, pirinçler yapışkan değilse dağılma sorunu olabileceğinden çubukla yemek zorlaşabilir. Ancak sashimi gibi çeşitleri çubukla yemek önemli bir görgü kuralıdır. Bunun dışında pirinç ve nori yosunuyla sarılmış uramaki tarzı suşileri de çubukla yiyebilirsiniz. Evde sushi yapmayı denemek isterseniz, Evde Sushi Yapımı ve Tarifi yazımıza göz atarak pratik ipuçları ve tarifler bulabilirsiniz. İlk defa deneyimliyorsanız mutlaka şu ipuçlarını göz önünde bulundurmalısınız:

  • Her yeni öğrenilen beceride olduğu gibi suşiyi de çubukla yemek konusunda rahat olmalı, aynı zamanda mümkün olduğu kadar chopstick kullanma pratiği yapmalısınız.
  • Suşi yerken tek seferde tüm lokmayı ağzınıza atarak lezzet yoğunluğunu en üst seviyede deneyimlemelisiniz.
  • Lokmaları üstten ya da alttan tutmak yerine çubukları iki yandan sıkıştırarak kullanmalısınız. 
  • Suşi, hassas ve dağılma potansiyeli olan bir yiyecek olduğundan çubukları olabildiğince nazik şekilde kavramalısınız. 
  • Özellikle farklı çeşitler arasında geçiş yaparken damağınızı temizlemek için zencefil turşusu tercih etmelisiniz. 

Sushi Çubuğu Nasıl Tutulur?

Sushi nasıl yenir öğrendiğinize göre sırada chopstick ile bu deneyimi bir adım öteye taşımak var. Daha önce suşi yeme deneyiminiz yoksa chop stick nasıl kullanılır diye endişe ediyor olabilirsiniz. Ancak endişe etmenize hiç gerek yok, biraz pratik yaparak ve aşağıdaki ipuçlarına dikkat ederek kısa sürede bu beceriyi kazanabilirsiniz. Sushi çubuğu nasıl tutulur, merak ediyorsanız şu ipuçlarına mutlaka dikkat etmelisiniz:

  • Birleşik olan sushi çubuklarını ayırdıktan sonra her ikisini birden baskın olarak kullandığınız elinize alın.
  • Üstteki çubuğu baş parmağınız, işaret parmağınız ve orta parmağınız arasına yerleştirerek sanki bir kalem ile yazı yazacakmışsınız gibi tutun.
  • Alttaki çubuğu baş parmağınızın ve işaret parmağınızın tabanında dururken yüzük parmağınız tarafından destekleyin. 
  • İki chopstick’in uçlarını birbirlerine değecek şekilde konumlandırdıktan sonra işaret ve orta parmağınızı hareket ettirerek açma-kapama alıştırması yapın.
  • Yeterince sushi çubuğu tutma egzersizi yaptıysanız gerçek bir deneyime hazırsınız demektir. Şimdi, sushiyi iki yandan tutarak kaldırın ve tek lokmada ağzına götürün. 

Sushi çubuğu kullanma rehberimiz sayesinde tüm ipuçlarını keşfettiğinize göre Uzak Doğu mutfağının en lezzetli tariflerini deneyimlemek için ihtiyacınız olan tüm malzemeleri Bizim Toptan’da bulabilirsiniz!

Bu yazıyı puanlayın!

Ortalama Puan / 5. Puanlayan Kişi Sayısı:

Bu yazıyı kimse puanlamamış. İlk puanlayan siz olun!

0/5 (0 Reviews)