()

İtalyan yaratıcılığının bir ürünü olan Bruschetta, bayat ekmeklerin değerlendirilmesini içeren sarımsak ve zeytinyağı ile lezzetlendirilen enfes atıştırmalıklar arasında yer alır. Kullanılan ana malzemeler tüm bruschetta çeşitleri için geçerlidir, ancak ekstra besinler eklenerek farklı lezzetler hazırlanabilir. Dünya çapında popülerlik kazanan ve pek çok restoranın vazgeçilmez mezeleri arasında yer alan bruschetta tarifi ve ihtiyacınız olan tüm malzemeleri yazının devamında bulabilirsiniz. 

Bruschetta Nedir?

Bruschetta, İtalyan köylülerinin artan bayat ekmekleri odun ateşinde kızartıp basit bir atıştırmalığa dönüştürmesiyle bugünlere ulaşmış bir tarif. Kökeni neredeyse Antik Roma’ya kadar uzanır. Kelimenin kökenini oluşturan “Bruscare”, İtalyanca kömür üzerinde kızartmak anlamına gelir. Orijinal bruschetta tarifi tabanında ciabatta veya pane casalingo denilen bir köy ekmeği, sarımsak ve zeytinyağından oluşur. Ciabatta; su, maya, un ve tuz ile hazırlanan tok bir yapıya sahip bir köy ekmeği çeşididir. Düz ve uzun yapıya sahip olan bu ekmek, çıtır kabuk dokusu ve yumuşak süngerimsi iç kısmı ile bu tarife ayrı bir lezzet katar. Zamanla evrim geçiren bruschetta tarifi, zenginleşmiş ve bölgelere göre farklılık göstermiştir. Örneğin İtalya’nın Toscana bölgesinde ekmeğin üzerine sarımsak ve zeytinyağına ek olarak taze domates, fesleğen ve mozarella peyniri kullanılır. Puglia bölgesinde ana malzemelere ek olarak taze domates, kekik ve pecorino peyniri dâhil edilir. Sicilya’da ise bruschetta tarifi hamsi ve kapari ile zenginleştirilir. Çok yönlü bir tarif olan bruschetta, günümüzde üst malzemelerinin çeşitliliği sayesinde tuzludan tatlıya geniş bir yelpazeye sahiptir. Siz de dilerseniz kendi bruschetta tarifi hazırlayabilirsiniz. Kızarttığınız ekmeklerin üzerine avokado dilimleri, közlenmiş patlıcan, keçi peyniri, kapya biber gibi farklı ürünler ekleyebilirsiniz. Üzerine reçel, marmelat, meyve dilimleri kullanarak tatlı bir atıştırmalık da elde edebilirsiniz.

Bruschetta Nasıl Yapılır?

Kendine özgü lezzeti ile damaklarda iz bırakan bruchetta; ekmek, peynir ve zeytinyağı içeren muhteşem tarifiyle en sevilen atıştırmalıkların başında yer alır. Orijinal tarifte ekmekler açık ateşte kömürde kızartılır. Ancak evde hazırlarken genellikle fırın tercih edilir. Fırında bruschetta tarifi için dikkat etmeniz gereken en önemli nokta ise ekmektir. Köy ekmeği, tam buğday ekmeği, tava ekmeği, baget ya da ekşi mayalı ekmek çeşitlerini tercih ederek orijinal tarifin benzerini hazırlayabilirsiniz. İtalyan mutfağının yaratıcılığını lezzete dönüştüren bruschetta ekmeği tarifi için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz;

Yapılışı:

  • Orta boy bir tavaya zeytinyağı alın ve yağı kızdırın. Kızgın yağa 1-2 diş sarımsağı küçük küçük dilimleyip atın. Sarımsaklar altın rengini alana kadar ara sıra karıştırarak 2-3 dakika pişirin. Ardından soğumaya bırakın.
  • Büyük bir kâsenin üzerine bir süzgeç yerleştirin. Domatesleri küçük küçük dilimleyip süzgecin üzerine alın ve 1 çay kaşığı tuz ekleyip 5-6 dakika bekletin. Ardından domatesleri büyük bir kaseye alın.
  • Domatesleri aldığınız kaseye ince ince doğradığınız fesleğen ve taze naneleri, balzamik sirkeyi, karabiber ve kırmızı biberi ekleyip en az 30 dakika dinlenmeye bırakın.
  • Ekmekleri fırın tepsisine alın ve her iki tarafı altın rengi alana kadar kızartın. Fırından çıkarıp birkaç dakika soğumasını bekleyin. Ardından sarımsakları ikiye kesin ve ekmekleri sarımsak dişleri ile ovalayın.
  • Ekmekleri servis tabağına alın.
  • Dinlendirdiğiniz domates kasesine mozarella peynirini ekleyip karıştırın. Karışımı kaşık yardımıyla ekmek dilimlerinin üzerine alın ve servis edin.

Bruschetta Tarifinin Püf Noktaları ve Besin Değeri

Bruschetta için en güzel mevsim domatesin bol olduğu yaz mevsimidir. Domatesleri balzamik sirke, zeytinyağı ve sarımsak içinde ne kadar uzun bekletirseniz lezzeti o kadar artar. Genellikle domates karışımının bir gün önceden buzdolabında bekletilmesi önerilir. En azından bruschetta hazırlamadan en az 30-45 dakika önce karışımı bekletmeye çalışabilirsiniz. Olgun ve taze domatesler seçerek daha leziz bir tarif elde edebilirsiniz. Kevgir üstünde domatesleri tuzlayıp fazla suyunu alarak ekmeğin ıslanmasını önleyebilir, daha gevrek bir lezzet yakalayabilirsiniz. Ayrıca domatesleri tuzlama işlemi sert domateslerin yumuşamasına yardımcı olur. Böylece domatesi, mevsimi dışında da bruschetta tarifi için kullanabilirsiniz. 

Bruschetta lezzetini etkileyen bir diğer önemli faktör de ekmek seçimidir. Domates karışımını dağılmadan tutacak sağlam bir taban için köy ekmeği ya da baget ekmek gibi seçenekleri değerlendirebilirsiniz. Ekmek dilimlerinin ne çok kalın ne çok ince olmaması da önemlidir. Ekmekleri kızarttıktan sonra sarımsakla ovarak daha leziz bir tat ortaya çıkarabilirsiniz. Kızarttığınız ekmekleri fırından almadan önce altın renginde kızarmasını sağlamayı ve kıtır kıtır bir yapıya sahip olmasına özen göstermeyi unutmayın.

Bruschetta çay, kahve ve bitki çayları gibi sıcak içecekler ya da meyve suyu gibi soğuk içeceklerle servis edilebilir. Ara öğünler, kahvaltı, meze ve başlangıç yemeği olarak tüketebilirsiniz.

1 porsiyon ya da 1 dilim bruschetta enerji ve besin değeri şöyledir:

  • Enerji: 214 kalori
  • Protein: 6.23 gram
  • Yağ: 5.68 gram
  • Lif: 2,8 gram

Bu besin değerleri domatesli peynirli klasik bruschetta için geçerlidir. Farklı içeriklerin eklenmesi bruschettanın besin değerini artırabilir.

Bu yazıyı puanlayın!

Ortalama Puan / 5. Puanlayan Kişi Sayısı:

Bu yazıyı kimse puanlamamış. İlk puanlayan siz olun!

0/5 (0 Reviews)