Bouillabaisse Tarifi: Fransız Klasiği Balık Çorbası
Akdeniz’den çıkıp dünyanın en sevilen Fransız yemeklerinden biri olan Bouillabaisse, deniz ürünlerinden oluşan bir çorba. Bouillabaisse tarifi, çok sayıda balığın ve deniz ürününün bir arada bulunduğu bir içeriğe sahip. Zengin ve lezzetli içeriğiyle öne çıkan bu Fransız çorbasını evde de yapabilir ve deniz mahsullerinin enfes tadına varabilirsiniz. Fransız mutfağına ilgiliyseniz veya dünya mutfağından lezzetler denemeyi seviyorsanız Bouillabaisse’yi mutlaka yapmalısınız. Damağınızda birden fazla aromanın dans edeceği bu çorbayı yaparken taze ürünler kullanmayı ve tüm adımları dikkatle takip etmeyi unutmayın. Leziz bir Bouillabaisse hazırlamak için yapmanız gerekenleri birlikte inceleyelim.
Bouillabaisse Nedir?
Bouillabaisse, Fransa’nın güneyinde yer alan Provence bölgesine has ve Marsilya’da da sıkça tüketilen bir balık çorbasıdır. Bu eşsiz çorbanın içinde çeşitli taze balıklar, kabuklu deniz hayvanları ve deniz mahsulleri bulunur. Ayrıca zengin baharatlarla harmanlanan Bouillabaisse, damakta uzun süre balık ve baharat izi bırakmasıyla beğeni kazanır. Kendine özgü yoğun ve karmaşık lezzete sahip Bouillabaisse tarifi içinde; rezene, sarımsak, domates, safran gibi aromatik bileşenler de yemeğe ayrı bir lezzet katar.
Bouillabaisse çorbasının yanında genellikle Rouille adlı safran veya sarımsakla tatlandırılan bir sos ve kızarmış ekmek servis edilir. Yalnızca bir yemek olmayan Bouillabaisse, aynı zamanda Provence bölgesinin denizle iç içe yaşam tarzı ve kültürel mirasını da yansıtır. Dünya mutfağından lezzetlere ilgisi olanlar, Bouillabaisse nasıl yapılır sorusunu araştırır. Adeta bir gastronomi hazinesi olan yemeği hazırlamak için ihtiyacınız olan malzemeler ve pişirme süresi gibi bilgileri içeren Bouillabaisse tarifi aşağıda yer alır:
Hazırlama Süresi: 60 dakika
Pişirme Süresi: 60 dakika
Kaç Kişilik: 6
Zorluk: Orta
Yapılışı:
- Öncelikle istiridyeleri ve midyeleri, soğuk su altına alarak güzelce ovun ve kumunu temizleyin. Güzelce soyduğunuz karidesleri dikkatli bir şekilde çıkarın. Aldığınız balık filetolarını büyük parçalar halinde doğrayın. Deniz ürünleri kullanıma hazır hale gelene kadar soğuk halde bekletin.
- Kruton ekmek hazırlığına başlayın. Önce fırını 180 °C/200 °C fan/gaz konumuna getirerek ısıtın. Düz fırın tepsisine tek kat halinde dizdiğiniz ekmek dilimlerinin üzerine zeytinyağı dökün ve 15 dakika boyunca kızarıp gevrek hale gelene kadar pişirin. Piştikten sonra bir kenara alın. Dilerseniz çıtır ekmekleri, bir gün önceden hazırlayıp hava geçirmez bir kavanozda muhafaza edebilirsiniz.
- Pırasanın yeşil kısmından bir tabana alın ve sarmak için kullanın. Maydanoz sapı, defne, kekik ve acı biberle bir demet yaparak hepsini iple birbirine bağlayın.
- Büyük bir güveç tenceresine zeytinyağı koyun ve orta ateşte kızdırın. Soğanı, dilimlediğiniz pırasayı ve rezeneyi tencereye ekleyip yaklaşık 10 dakika yumuşayana kadar pişirin. Sarımsağı da ekleyerek 2 dakika daha pişirin.
- Ardından tencereye hazırladığınız bitki demetini, yıldız anasonu, domates püresini, doğradığınız domatesleri, safranı ve kullanıyorsanız pernodu ekleyin. 1-2 dakika pişirip karıştırdıktan sonra balık suyunu ekleyin.
- Tuz ve karabiber ilave edip kaynamaya bıraktığınız yemeğe, patates parçalarını ilave edin. İnce, domatesli bir çorba haline gelene kadar 30 dakika boyunca her şeyi hafifçe pişirin. Patates parçalanmaya başlamadan tencereden alın ve rouille yapmak için bir kenara ayırın.
- Et suyu bir kenarda kaynamaya devam ederken safranı, acı biberi ve sarımsağı bir tutam tuzla birlikte havanda dövün ve Rouille yapın. Pişmiş patatesi ezerek yapışkan bir macun elde edin. Yumurta sarısını çıkarın ve çırpın, mayonez kıvamında bir sos elde etmek için üzerine yavaş yavaş zeytinyağı ilave edin. Limon suyuyla karıştırdığınız Rouille’yi bir kenara alın.
- Domates sosu piştikten sonra deniz ürünlerini tencereye ekleyin ve haşlayın. Midyeler açılana kadar pişirin.
- Bouillabaisse’yi servis etmeden önce üzerine maydanoz ekleyin. Hazırladığınız ekmekleri de çorba sıcakken üzerine ilave edin. Afiyet olsun.
Bouillabaisse Balık Tadı Verir mi?
Bouillabaisse, çok sayıda balığın ve deniz ürününün bir araya geldiği bir çorba olduğu için baskın bir balık tadı verir. Deniz mahsullerinin tadını yoğun bir şekilde hissedebileceğiniz Bouillabaisse tarifi içine damak tadınıza göre farklı baharatlar ekleyebilirsiniz. Aromatik bileşenlerine bağlı olarak kompleks ve zengin bir lezzet sunan Bouillabaisse tarifi içinde rezene, safran, sarımsak gibi malzemeler kullanarak daha derin bir lezzet alabilirsiniz.
Bouillabaisse Servis Tüyoları
Bouillabaisse çorbasının yanında mutlaka Rouille sos ve kızarmış ekmek servis etmelisiniz. Bu ikili, çorbanın lezzetini tamamlar. Ayrıca servis esnasında kekik, dereotu, maydanoz gibi taze otlar ve limon dilimleri de kullanabilirsiniz. Limon, çorbaya asidik bir lezzet katar. Böylece çorbaya tazelik ve canlılık katabilirsiniz. Bu çorbayı geniş ve derin kaselerde servis etmek daha uygundur. Çünkü içindeki deniz mahsulleri bu şekilde daha iyi sunulabilir.
Çorbayı sıcak servis etmek, lezzetini ve aromasını tam anlamıyla hissedebilmek açısından önemlidir. Ancak çorbayı kaynatmamalısınız; aksi takdirde balıklar fazla pişer ve dokuları bozulur. Bouillabaisse’nin lezzetini tamamlamak için yanında hafif ve taze bir beyaz ya da rose şarap servis edebilirsiniz. Çorbadaki deniz mahsulleriyle bu şaraplar, dengeli bir uyum sunar.