()

Güney Asya mutfağının vazgeçilmez besin kaynaklarından olan basmati pirinç, ilk bakışta diğer beyaz pirinç türlerinden farksız görünebilir ancak özellikle kokusunu aldığınızda belirgin bir değişiklik görebilirsiniz. Hatta pirincin kokusundaki fark, adından da anlaşılabilir. “Basmati” sözcüğü Hintçede “hoş kokulu” anlamına gelir. Peki, basmati pirinç özellikleri nelerdir? Uzun taneli bir pirinç çeşidi olan basmati, kendine özgü fındıksı bir tada sahip, çiçeksi kokusuyla bilinen tahıldır. Yasemin pirinciyle benzerlik gösterse de tadı çok daha yumuşaktır. Siz de basmati pirincinin hikayesini merak ediyorsanız içeriğin devamına göz atabilirsiniz.

Basmati Pirinç Nerede Yetişir?

Basmati pirinci, Himalayaların eteklerinde yetişen bir pirinç çeşididir. Özellikle Hindistan ve Pakistan’da sıkça yetiştirilir. Hatta bu iki ülke, basmati pirincinin dünya üzerindeki iki ana yetiştiricisidir. Basmati, Güney Asya’nın iklim ve toprak koşullarıyla son derece uyumludur.

 

Bu pirinç Hindistan’da çoğunlukla Himalaya dağlarına yakın bölümlerde yetiştirilir. Bol miktarda su, uygun sıcaklık ve verimli topraklar açısından bu bölge oldukça idealdir. Bununla birlikte Pakistan’ında bereketli deltaları basmati yetiştiriciliğine uygundur. Basmatinin aroması ve lezzeti, yetiştirildiği yere göre büyük ölçüde değişir. Onu diğer pirinç çeşitlerinden ayıran en önemli özelliği de budur.

basmati pirinç nedir

Basmati Pirinç Özellikleri Nelerdir?

Benzersiz aroması ve belirgin lezzeti basmati pirincin en önemli özellikleri arasındadır. Bu pirincin diğer beyaz pirinç çeşitlerinden daha birçok farklı var. Peki, basmati pirinç farkı nedir? İşte bu değerli tahılın en çok öne çıkan özellikleri:

 

  • Basmati pirincinin en belirgin özelliği pişirdiğinizde ortaya çıkan aromatik kokusudur. Bu aroma, pirincin içerisindeki bileşenlerden kaynaklanır.
  • Basmati pirincinin taneleri diğer pirinç türlerine göre daha uzun ve incedir. Tanelerin her biri 6-8 mm arasındadır.
  • Dokusu açısından da dikkat çeken basmati pirinç, yumuşaklığıyla öne çıkar. Doğru pişirilirse kolay kolay lapalaşmaz. Taneler, diriliğini korur ancak ağızda oldukça yumuşak tat bırakır.
  • Birçok baharatla, sebzeyle ve malzemeyle uyumludur. Bu nedenle sebzeli, baharatlı gibi çeşitli türleri hazırlanabilir.
  • Basmati pirincinin yetiştirilme şekline göre geleneksel, pusa, 1121 ve süper gibi çeşitleri vardır.

 

Tüm bu özellikler basmati pirincini hem lezzetli hem de sağlıklı bir seçenek haline getirir. “Basmati pirinç yıkanır mı?” sorusu ise henüz mutfağına bu gıdayı yeni dahil edenlerin ilk merak ettiklerinden. Basmati pirincini de tıpkı diğer pirinçler gibi bolca yıkamanız gereklidir. Basmati pirinç su oranı ise çoğunlukla kullandığınız baldo, Osmancık gibi pirinç türlerine göre farklıdır. 1 su bardağı basmati, 2-2.5 bardak kadar suyu rahatlıkla kaldırabilir.

Basmati Pirinç Kalorisi Nedir?

Basmati pirinci ile normal pirincin kalori açısından çok büyük farkları yoktur. 1 su bardağı kadar beyaz basmati pirinç kalori olarak 210 kcal içerir. Asıl önemli olan ise bu pirincin kalorisi değil vücudunuza sağladıklarıdır. Diğer beyaz pirinçler gibi kan şekerinizi hızla yükseltmemesi basmatinin önemli özelliğidir. Böylece gün içerisinde kendinizi daha tok hissetmenize olanak tanır. Lif oranı oldukça yüksek olan basmati pirinç ölçüsü ve tüketimine dikkat edildiğinde vücudunuza pek çok fayda sağlayabilir. Vücut sağlığı için değerli vitaminler içerdiğinden sağlıklı beslenme sürecinde vücudunuz için en ideal tahıllardan biridir.

basmati pirinç nedir

Basmati Pirinç Besin Değerleri Nedir?

Basmati pirinç besin değeri tablosu 1 su badağı pişmiş basmati için yaklaşık olarak şu şekilde:

 

  • Kalori: 210-220
  • Protein: 4 gram
  • Yağ: 0.5 gram
  • Karbonhidrat: 46 gram
  • Lif: 0.7 gram
  • Şeker: 0 gram

 

Özellikle şeker içeriğinin hiç olmaması sayesinde basmati pirinci, kalp ve beyin sağlığını olumlu yönde etkileyebilir. Glisemik indeks açısından oldukça değerlidir. Bu nedenle basmati, daha fazla lif kazanmanıza ve günlük lif ihtiyacınızı büyük oranda karşılayabilmenize yardımcı olur.

Sporcular Neden Basmati Pirinç Yer?

Sporcu beslenmesinin püf noktaları arasında en önemli detaylardan biri karbonhidrat alımıdır. Sporcular, sağlıklı karbonhidratlarla yeterli enerjiyi alarak daha sonra bu enerjiyi antrenmanlarında kullanırlar. Çoğu sporcu diyetisyenlerle çalışır ve gün içerisinde kaç gram karbonhidrat tüketmesi gerektiğini bilir. Öğünlerini de buna göre planlar ve doğru oranda karbonhidrat, protein ve yağ alarak dengeyi sağlar.

 

Bu denli hassas bir süreçte sporcuların sağlıklı karbonhidratlara yönelmesi şarttır. Gün boyu yüksek enerji sağlayacak olan sağlıklı karbonhidratlar, antrenmanlarda daha yüksek performans gösterebilmeye yardımcı olur. Basmati pirinç de bu sağlıklı karbonhidratlardan biridir. Düşük yağ içeriği, kan şekerini dengelemesi, yavaş sindirilen kompleks karbonhidratlara sahip olması, proteinlerle iyi uyum sağlaması ve sindiriminin kolaylığı basmati pirincini sporcuların tercih etmesine olanak tanır. Aynı zamanda bu pirinç, folat, B vitaminleri ve bazı mineraller açısından iyi kaynaklardan. Bu nedenle vücut fonksiyonlarını desteklemeye yardımcı olur. Spor sonrasında kasların daha hızlı güçlenmesine de imkan sağlar.

 

Uzun taneleri, yapışmayan dokusu ve hoş kokusuyla diğer pek çok pirinç türünden ayrılan basmati pirinci, pek çok yemeğin yanına uyum sağlayan sağlıklı bir seçim. Sporcular için enerji kaynağı olmasının yanı sıra yüksek besin değerleriyle sağlıklı beslenmeyi hedefleyen herkes için ideal. Siz de basmati pirincine beslenmelerinizde yer verebilir ve öğünlerinize yeni bir boyut kazandırabilirsiniz.

Bu yazıyı puanlayın!

Ortalama Puan / 5. Puanlayan Kişi Sayısı:

Bu yazıyı kimse puanlamamış. İlk puanlayan siz olun!

0/5 (0 Reviews)