()

Bakliyatlar bir yemek seçeneği olarak sıkça mutfakta tercih edilir. Sağlıklı beslenmeye önem veriyorsanız haftalık beslenme rutininizde mutlaka bulundurmanız gereken besin maddeleridir. Peki, farklı türden bakliyatları uzun süre saklamak için neler yapmalısınız?

Bakliyatları uzun süre boyunca tazeliklerini kaybetmeden saklamanız büyük bir önem taşır. Besin değeri yüksek gıdalardan olan bakliyatları doğru koşullarda muhafaza etmelisiniz. Bu sayede bakliyat türleri uzun süreli olarak lezzetini koruyup tazeliklerinden hiçbir şey kaybetmeyeceklerdir. Şimdi ise gelin bakliyat çeşitlerini saklamak için hangi kaplardan yararlanabileceğinize, hangi koşulları sağlamanız gerektiğine ve kullanabileceğiniz muhafaza metotlarına birlikte bakalım.

Bakliyatların Kontrol Edilmesi ve Bozuk Tanelerin Ayrıştırması

Bakliyatların doğru saklanması için tanelerin ayıklanması oldukça önemlidir. Bu yöntem bakliyat saklama konusunun başlıca gerekliliklerindendir. Bakliyatların ambalajını açtıktan sonra bu uygulamayı yapmalısınız. Bakliyatları ambalajdan geniş bir tepsiye dökerek işe başlayın. Sonrasında el yordamıyla aralarındaki yabancı maddeleri, minik taşları ve bozuk parçaları çıkarın. Bozuk tanelerin ayrıştırılması, bakliyatların ömrünü uzatmada son derece etkilidir.

Bakliyatları Korumak için Uygun Saklama Kapları

Bulgur, nohut, mercimek, pirinç, bezelye, fasulye gibi çeşitli bakliyatları korumak için farklı saklama kaplarından yararlanabilirsiniz. Sağlıklı cam kavanozlar, hava geçirmez kaplar ve bez torbalar bakliyatların uzun süreli olarak korunması için tercih edebileceğiniz alternatifler arasındadır. Bakliyatın türüne göre bir koruma yöntemi belirleyebilirsiniz. Aynı zamanda bakliyat saklama kabı seçiminiz ne olursa olsun bakliyatların bozulmayacağı koşulları sağlamaya özen göstermelisiniz. Serin, kuru ve karanlık yerde muhafaza edilen bakliyatlar uzun süre tazeliklerini korur.

Bakliyatların Cam Kavanozda Saklanması

bakliyat saklama kavanozu

Bakliyatları saklamak için yaygınca tercih edilen yöntemlerden biri cam kavanozlardır. Cam kavanozlar bakliyatların muhafaza edilmesi için faydalı bir gereçtir. Cam yapılı kavanozlardan içerisindeki bakliyatın görünmesi mümkün olur. Böylece içerisinde ne olduğunu ve ne kadar kaldığını kontrol etmek çok pratiktir. İsterseniz dekoratif etiketlerden faydalanarak cam kavanozlardaki bakliyatları türlerine göre ayırt edebilirsiniz. Sağlıklı bir hammaddeden elde edildiği için plastikler yerine mutlaka cam kavanozları tercih etmelisiniz. Aynı zamanda yıkanması da pratik olan cam kavanozlar, bakliyat muhafazası için avantaj sağlar.

Bakliyat Saklama İçin Bez Torba Kullanımı

Bez torbalar, bakliyatların saklaması için sıklıkla kullanılır. Yapıları gereği içerisindeki bakliyatların küflenmesini engelleyen bir etkiye sahiptir. Temiz bez torbalar edinerek nohut, mercimek, bulgur gibi bakliyatların küflenme sorununu önleyebilirsiniz. Bez torbaya koyduğunuz bakliyatları sıcaklık ve nemden uzak tutmanızda yarar vardır. Ayrıca bez torbalardaki gıdaların ne olduğunu içini açmadan öğrenmek için etiketlendirme yönteminden faydalanabilirsiniz. Böylece aradığınız bakliyatı kısa süre içerisinde bulabilirsiniz. Bez torba, hemen hemen her bakliyatın muhafaza edilmesi için uygun yapıdadır.

Bakliyat Saklama İçin Hava Geçirmez ve Sızdırmaz Kap Kullanımı

Hava geçirmez özelliğe sahip kaplar, bakliyatları saklamak adına ideal yöntemlerden biridir. Sızdırmaz mekanizmalı kaplar içine bakliyat konulup kapatıldıktan sonra havayı tamamen keser. Aynı zamanda bu metodla bakliyatlar toz, kir ve nemden de korunur.

Bakliyatların Sudan ve Nemden Uzak Tutulması

Su ve nemden uzak tutulan bakliyatların ömrü daha uzun olur. Suya karşı hassas olan bakliyatları mutlaka nem ve su gibi faktörlerden uzakta tutmalısınız. Bu nedenle bakliyatları lavabo yakını, ocak çevresi gibi yerlere koymamak gerekir. Çünkü bakliyatlar, bu etkilerden korunmadığında çabucak bozulur. Aynı zamanda yağmur suyu ve hava koşullarından etkilenmemesi için balkon ve teraslarda da kontrollü olarak tutmalısınız.

Bakliyatların Güneş Görmesinin Engellenmesi 

uzun süre bakliyat saklama

Bakliyatların zarar görmesini istemiyorsanız mutlaka güneş ışığından uzakta tutmanız gerekir. Sıcaklık ve güneş ışığı bakliyatların bozulmasına neden olur. İçerisine bakliyat koyduğunuz saklama kaplarını güneşten etkilenebileceği alanlarda bırakmamalısınız.

Derin Dondurucuda Bakliyat Saklamak 

Derin dondurucuda bakliyat saklama, kurtarıcı yollardandır. Bakliyatları olduğu gibi ya da haşlanmış halde derin dondurucuda saklamanız mümkündür. Özellikle yüksek sıcaklıkların görüldüğü yaz ayları için bu yöntem uygundur. Kapaklarını sıkıca kapattığınız kaplarda bakliyatları derin dondurucuya yerleştirerek muhafaza edebilirsiniz.

Kurutulmuş Bezelye ve Fasulye Saklama 

Kurutulmuş bezelye ve fasulye saklamak için uygun yapıda kaplar tercih edebilirsiniz. En önemli nokta bu kapların serin ve kuru bir yere konulması gerektiğidir. Hava geçirmez özelliğe sahip olan kaplarda kurutulmuş bezelye ve fasulyeleri uzun süre saklamanız mümkün. Saklama süresini uzatmak istiyorsanız buzdolabına koymayı tercih edebilirsiniz.

Mercimek ve Nohut Saklama Yöntemleri

Nohut ve mercimek yemeklerde sık sık kullanılan bakliyat çeşitleridir. Bu nedenle doğru şekilde muhafaza edilmeleri ve tazeliklerini korumaları büyük önem taşır. Mercimek ve nohudu saklamak için pek çok farklı yöntemden yardım alabilirsiniz. İsterseniz hava geçirmeyen cam kavanozlarda isterseniz de bez torbalarda bu bakliyatları saklamanız uygundur.

Pirinç, Bulgur ve Kinoa gibi Bakliyatların Saklanması

Pirinç ve bulgur gibi gıdaların mutlaka serin ve kuru yerlerde saklanması gerekir. Nemli ortamlarda durmaları yapılarını kaybetmelerine neden olur. Pirinç ve bulgur gibi bakliyatları muhafaza etmek için tuz ekleme yöntemini kullanabilirsiniz. Bu yöntemde bulgur ve pirinci koyduğunuz kaplara bir miktar tuz eklemeniz gerekir. Kaba ilave edilen tuz, bakliyatların nemlenmesini önler, bunun yanı sıra böceklenmeye karşı da etkilidir.

Bu yazıyı puanlayın!

Ortalama Puan / 5. Puanlayan Kişi Sayısı:

Bu yazıyı kimse puanlamamış. İlk puanlayan siz olun!

0/5 (0 Reviews)