Bakla Çorbası Nasıl Yapılır? Lezzetli Bakla Çorbası Tarifi
Öğünlerinizde tüketmek üzere lezzetli, yağsız, yumuşak içimli ve hafif bir çorba hazırlamaya ne dersiniz? Bakla çorbası tarifi adımlarını izleyerek geleneksel çorbalardan farklı bir tada sahip bu yemeği hazırlamanız son derece kolay. İçerisine yağ ve un girmeyen bakla çorbası tarifi, hafif lezzeti ile çorba alternatifleri arasında ön sıralara yerleşmeye aday olacak. Enfes tadının yanı sıra mis gibi kokusu ile iştahınızı açan leziz bir yoğurtlu bakla çorbası hazırlamanız mümkün.
Bakla çorbası tarifi aynı zamanda ev yemeklerinde pek de sık tercih edilmeyen bakla sebzesini değerlendirmek için de oldukça iyi bir yöntem. Sadece yoğurt kullanılarak ulaşılan yumuşacık kremamsı dokusu ile lezzet düzeyi yüksek bir çorba hazırlamak isteyenlerin tercihlerinde yer alıyor. Bakla çorbası tarifi için gerekli malzemeleri eksiksiz elde ederek hazırlayabilirsiniz.
Bakla çorbası tarifi ile lezzetli bir öğün ortaya çıkarmak istiyorsanız hazırlıklarınızı yemekten hemen önce yapın. Böylece çorba hazır olduğunda kısa süre içerisinde tüketebilirsiniz. Eğer bakla çorbasını pişirdikten sonra uzun bir süre bekletecekseniz bu çorbanın kıvamının biraz daha kalınlaşmasına sebep olur. Bu nedenle bakla çorbası tarifi mutlaka yemekten hemen önce uygulanmalıdır. Kuru bakla çorbası tarifi adımlarını tamamladıktan sonra sıcak ve tam kıvamında olacak şekilde tüketebilirsiniz. Kolay bir yapılışa sahip olan bakla çorbası için uymanız gereken adımlara bir göz atalım.
Bakla Çorbası Nasıl Yapılır?
Misafirlerinize ikram etmek veya ailenizle birlikte afiyetle yemek üzere hazırlayacağınız bakla çorbası tarifi için aşamalara dikkat etmekte fayda var. Lezzeti, dokusu ve kokusu enfes olan bakla çorbası tarifi için öncelikle gereken malzemeleri hazırlayarak işe koyulabilirsiniz.
Süzme yoğurt kullanarak oldukça lezzetli bir bakla çorbası hazırlamanız mümkün. Ancak diğer yoğurt çeşitleri ile de aynı bakla çorbası tarifi adımlarını izleyebilirsiniz. Light yoğurt kullanacaksanız çorba içerisine ekstra malzeme eklemeniz gerekecek. Bir kaşık tereyağı ve margarin ekleyerek bakla çorbası tarifine uyum sağlayabilirsiniz.
Kuru baklaları ıslatıp ıslatmamak pişirmeyi tercih edeceğiniz tencerenin özelliklerine göre değişir. Eğer düdüklü tencerede pişirecekseniz kuru baklaları ıslatmanıza gerek yok. Normal tencerede pişirmek için ise öncesinde ıslatmanız daha çabuk pişmesini sağlayacak. Geceden veya sabahın erken saatlerinde kuru baklaları ıslatabilirsiniz. Bakla çorbası tarifi aşamaları gereği tencerinize göre ıslatıp ıslatmayacağınıza kolayca karar verebilirsiniz.
İlk olarak işe kuru baklaları yıkamak ile başlayın. Düdüklü tencere içerisinde pişirerek ideal bir kıvama ulaşabilirsiniz. Bu aşamada tencerenin içerisine 12 bardak su ilave ederek pişirmeniz gerekiyor. Ancak tencerenin içine bolca karabiber atmayı da ihmal etmemelisiniz. Böylece 15-20 dakika kadar pişirme yapın. Piştikten sonra ise suyun sıcaklığının bir miktar soğumasını bekleyin.
Bakla çorba tarifi diğer bir adımında ise içerisine bir miktar dereotu eklemek var. Pişmiş kuru baklaların içerisine irice doğradığınız dereotunu ekleyin. Ekledikten sonra ise bir mikser yardımı ile iyice çırpın. Bu işlem bakla çorbası tarifi için pürüzsüzlük getirme konusunda önemlidir. Mikserden geçirildikten sonra pürüzsüz bir kıvama gelen çorbayı farklı ve temiz bir tencereye alın. Ayrıca çorbanın kıvamı beklediğinizden daha kalın olduysa üzülmeyin, kurtarmanın bir yolu var. Yoğurdu eklemeden önce biraz sıcak sudan yardım alarak inceltmeniz mümkün. Ancak bu işlemi yoğurdu ekledikten sonra yaparsanız yoğurt kesilebilir, dikkat etmenizde yarar var.
Bir yandan da içerisine ekleyeceğiniz yoğurdu uygun hale getirmeniz önem taşıyor. Yoğurdu krema haline getirmek için iyice çırpmalısınız. Yoğurdu çırptığınız kabın içerisine, pişirdiğiniz baklanın suyunu ekleyin. Bakla suyunu yavaş yavaş ilave ederek yoğurdu karıştırın. Böylece hazırladığınız yoğurt, bakla suyunun ısısı sayesinde ılımış olacak. Bakla çorbası tarifinin devamında ise yoğurdu baklaların içerisine eklemek var. Yoğurdu sürekli olarak çırparak baklaların yer aldığı tencereye yavaşça ekleyin. Ulaşacağınız kıvamın pürüzsüz ve ince krema kıvamına gelmesine dikkat edin. Son aşamada ise tuzunu ekleyip çorba kasesine alabilirsiniz. Tuzun en son eklenmesinin nedeni içerisinde yoğurt bulunması. Yoğurdun kesilmemesi için tuzun en son noktada eklenmesi önemli. Bu sayede çorba kesilmeyecek ve ideal kıvama ulaşacaktır.
Bakla çorbası tarifi aşamalarına uyarak hazırlanan ve servis kaselerine alınan bakla çorbası için şimdi sıra süslemede. Bir miktar dereotu ve çekilmiş tane karabiberler kullanarak süsleme yapabilirsiniz. Ayrıca kuru bakla çorbası ile yakışan ekmek çeşitlerini de sofranızda bulundurmalısınız. Bakla çorbasını kızarmış sarı buğday ekmeğiyle beraber servis edebilirsiniz. Süslemek için aynı zamanda yağlı bir karışım da hazırlayabilirsiniz. 1 yemek kaşığı zeytinyağı ve 2 tatlı kaşığı toz biber karışımı ile bakla çorbasına yakışacak bir yağlı karışım hazırlamanız mümkündür. Malzemeleri bir tavaya alıp kızdırarak servis kaselerindeki bakla çorbası üzerinde gezdirebilirsiniz.
Sevdiklerinize ikram etmek üzere bakla çorbası tarifi adımlarını izleyerek siz de başlangıç için lezzetli bir çorba hazırlayabilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun!
Besin Değerleri (100 g için)
Kalori: 27 kcal
Karbonhidrat: 3.27 g
Protein: 0.8 g
Yağ: 1.0 g
Lif: 0.6 g
Kolesterol: 1.9 mg
Potasyum: 52.9 mg
Kalsiyum: 13.9 g
Demir: 0.2 mg