Ağız Bakımı (Ağız Hijyeni) Nasıl Yapılır?
Beslenme ve sindirim fonksiyonlarının başladığı yer olan ağzımızın bakımı ve hijyeni sağlıklı bir yaşam için ihmal edilmemesi gereken bir konudur. Ağız bakımı dendiğinde akla ilk dişleri fırçalamak gelse de aslında ağız bakımı ağız içi, yanaklar, dil, diş etlerinin de hijyeni anlamına gelir. Peki birçok hastalığın başlangıcının önlenmesinde de önemli bir etken olan ağız bakımı nasıl olmalı? Ağız hijyenini sağlarken nelere dikkat etmelisiniz? Gelin inceleyelim.
Ağız Bakımı Nedir?
Ağız bakımı; diş, diş etleri, yanaklar, dil hijyenini destekleyen bakım sürecidir. Ağız hijyeni ve bakımı vücudun genel sağlığı açısından büyük önem taşır. Ağız bakımı konusunda en fazla dikkat edilmesi gereken hususların başında düzenli bir şekilde günlük olarak yapılma zorunluluğudur.
Ağız bakımı yapılırken uygulanması gereken birçok yöntemden söz edilebilir. Dişleri günde 2 defa düzenli olarak fırçalamanın yan sıra diş ipi ve dil üstü fırçası kullanma alışkanlığı edinmek ve günde en az bir kere ağız bakım suları ile gargara yapmak ağız bakımı için yeterlidir. Bu uygulamaları rutin olarak yapıldığından diş çürümelerini engelleyebilir, diş eti kanamalarının ve çekilmelerinin önüne geçebilirsiniz. Düzenli fırçalama ve ağız gargara suyu kullanmanın etkisiyle nefesiniz tazelenirken ağız hijyeni eksikliğinden kaynaklanan kötü ağız kokusu sorunu da ortadan kalkar. Ayrıca beyaz ve sağlıklı dişler bakımlı, estetik bir dış görünüş için de önemi yadsınamaz bir unsurdur. Bu açıdan ağız ve diş bakımı öz güveni destekleyici niteliğe de sahiptir.
Ağız Bakım Aşamaları
Günlük rutin olarak gerçekleştirmeniz gereken ağız bakımı 3 temel aşamadan oluşur. Diş hekimlerinin de önerdiği aşamaları ve ağız bakımı için yapılması gerekenler kısaca şöyle sıralanabilir:
- Her gün sabah kalktığınızda ve akşam yatmadan önce olmak üzere iki kez dişler fırçalanmalı. Diş fırçalarken diş ve ağız yapınız için en uygun diş fırçası ile diş yüzeyi üzerinde küçük daireler şeklinde tüm dişlerin ön ve arka yüzleri fırçanın kılları ile temas etmeli.
- Dişler arasında kalan besin artıklarının temizlenmesi ve diş plağına sebebiyet vermemesi için diş fırçalamalarının ardından günde iki kez diş ipi kullanmalıdır. Diş ipi kullanırken diş etlerine zarar vermekten kaçınmalısınız.
- Diş fırçalama ve diş ipi ile yapılan bakımın ardından rutin ağız bakımının son işlemi olarak ağız suyu ile gargara yapılmalıdır. Yeteri kadar ağız bakım suyunu aldıktan sonra başını hafifçe yukarı kaldırarak 1-2 dakika ağız içerisinde tüm yüzeylere değecek kadar gargara yapmanız yeterlidir. Gargara yaparken suyu yutmadan, olabildiğince yutağa kadar gargara yapılmasına özen gösterilmelidir.
- Günlük olarak gerçekleştirilen bu üç işlemin yanı sıra mümkünse günde bir kez ya da haftada en az 2-3 kez dil üstü fırçası da kullanılabilir. Dil üstü fırçaları, dilinizin üzerine hafifçe bastırarak dilin üst yüzeyinde kalan gıda atıklarının, dil yüzeyindeki ölü hücrelerin ve varsa bakterilerin temizlenmesine yardımcı olur. Dil üstü fırçasının diş fırçalama ve diş ipi kullanımının ardından ağız suyu ile gargara öncesinden uygulanması tavsiye edilir.
- Ağız duşu da haftada bir ağız bakımı için değerlendirebileceğiniz seçeneklerdendir.
Bebeklerde Ağız Bakımı
Bebeklerin ağız bakımı anne ve babaların oldukça hassas olması gereken bir süreçtir. Henüz dişleri olmadığından ya da ilerleyen aylarda çıkan dişler çok hassas olduğundan bebeklerde ağız bakımı süreci ağız içi mukozasının temizliği ile sınırlıdır. Günde 1 kez kaynatıldıktan sonra vücut ısısına uygun bir şekilde soğutulan ıslak bez ile ve parmak yardımıyla ağız içinin hızlıca silinmesi yeterlidir.
Çocukluk Döneminde Ağız ve Diş Bakımı
Bireylere ağız bakımı alışkanlıklarının kazandırılması ve ağız bakımı neden önemlidir vurgusunun anlatılacağı süreç çocukluk döneminde başlamalıdır. O nedenle çocuklarda ağız bakımı anne ve babaların sorumluluğunda olmalıdır. Çocukların ağız hijyeni sağlanırken mümkün olduğunca hassas davranılmalı ve eğitici olmaya özen gösterilmelidir. Diş fırçası ve diş ipi kullanımı öğretilerek, çocukla birlikte diş fırçalanmalı ve örnek olmaya çalışılmalıdır. Çocuklarda diş fırçalamaya özendirme amacıyla eğlenceli tasarımlarıyla çocuk diş fırçaları seçilebilir.
Yetişkinlik Döneminde Ağız ve Diş Bakımı
Yetişkinlik döneminde ağız bakımı için hijyeni sağlayacak uygulamaları rutin devam ettirmek çok önemlidir. Ancak ilerleyen yaşlarda dişlerin çürüme olasılığı beslenme alışkanlıklarının farklılaşmasıyla birlikte artar. Özellikle şekerli yiyeceklerin, asitli içeceklerin tüketiminin sıklığı aşırı sıcak ya da soğuk gıdalar ağız sağlığını tehdit eden unsurlardır. Ağız hijyeni açısından bol su tüketilmesi de oldukça etkili bir unsur olarak uzmanlar tarafından önerilir.
Yetişkinlerde ağız sağlığı için en çok ihmal edilen konulardan biri olan düzenli diş hekimi muayenesi büyük problemlerin erken teşhisinde oldukça önemlidir. Yılda en az iki kez bir problem olmasa dahi diş hekimi muayenesi ve kontrolü sayesinde daha sağlıklı dişler ve ağız bakımı mümkün. Dişleri fırçalarken doğru fırça ve doğru diş macunu seçimi için de diş hekimlerinin önerdiği güvenilir markaları tercih etmelisiniz. Özellikle de diş eti hassasiyeti yaşayan bireyler ağız ve diş bakımı nasıl olmalı hususunda diş hekimlerinden tavsiyeler alarak doğru diş fırçası tercihleri ile diş eti kanamalarının ve diş eti çekilmelerinin önüne geçilebilir. Kişiye özgü ağız ve diş eti problemlerinin tespiti ile bu durumlara uygun diş fırçası ve diş macunu kullanılması tedavi süreçlerine destek niteliğindedir. Siz de ağız bakım ürünleri arasından ihtiyaçlarınıza uygun seçenekleri bulabilir, ağız hijyenini koruyarak diş ve diş eti sorunlarının önüne geçebilirsiniz.